Lázár megerősítette, hogy az állam eladja OTP-részvénypakettjét

Lázár megerősítette, hogy az állam eladja OTP-részvénypakettjét
© MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest – Lázár János miniszter megerősítette, hogy a kormány értékesíteni kívánja az állam tulajdonában lévő OTP-részvényeket.

A Miniszterelnökség vezetőjétől csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt kérdezték, hogy valóban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 5 százalékos részvénypakettjét értékesítik-e, amire a politikus azt válaszolta: “ez valóban a magyar állam tulajdonában lévő pakettet jelenti, amelyet a kormány értékesíteni kíván”.

A befolyó pénzt pedig beruházásokra, az ország fejlesztésére tervezik fordítani – közölte a tárcavezető.

Jelezte ugyanakkor, hogy mivel a sajtótájékoztató az ajánlattételi időszakban zajlik, nem tud érdemi nyilatkozatot tenni, de várhatóan délután a fejlesztési tárca közli majd a részleteket.

Azt is megkérdezték Lázár Jánostól, hogy az OTP-részvénycsomag eladása hogyan illeszkedik abba a kormányzati célkitűzésbe, hogy a magyar bankrendszer minimum 50 százaléka magyar nemzeti tulajdonban legyen. “Már ezen az 50 százalékon túl vagyunk, és nem befolyásolja ezt” – felelte a miniszter, aki jelképesnek nevezte az állam részesedését az OTP-ben.

A tranzakció időzítését firtató kérdésre azt mondta: az MNV nemcsak a kezelésében lévő, üresen álló állami ingatlanokat akarja értékesíteni, hanem megvizsgálta azokat az úgynevezett holt vagyoni eszközöket is, amelyek értéket képviselnek, ám nem bevételtermelési eszközök. Ebben a sorban merült fel az OTP-pakett eladása más vagyontárgyakkal egyetemben – közölte Lázár János.

Megerősítette, hogy ha az értékesítés megvalósul, a bevétel a költségvetés beruházási alapjába kerül.

– MTI –
hirdetés