Lázár Jánosékat nem lehet átverni vándorló állatokkal és néhány zsák gombával

Lázár János
Lázár János - © MTI Fotó: Rosta Tibor
Budapest – Meg akarja akadályozni a Miniszterelnökség, hogy egyes fiatal gazdálkodók úgy jussanak európai uniós támogatásokhoz a tárca felügyelete alatt álló Vidékfejlesztési Programban (VP), hogy a pályázati feltételek teljesítéséhez egyik telepről a másikra hajtják a haszonállatokat.

Ugyancsak kizárják azokat, akik a növénytermelésben – például a gombaágazatban – visszaélés szerűen, megalapozott üzleti terv nélkül próbálják igazolni a pályázáshoz szükséges minimális üzemméretet. A minisztérium a napokban szigorította a fiatal gazdák induló támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázatot, miközben a gombatermelők máris nyílt levélben tiltakoznak a tárca változtatásai miatt. A tavaly decemberben megjelent kiírásban a fiatalnak minősülő, 18-40 éves termelők összesen mintegy 37,75 milliárd forinthoz juthatnak úgynevezett induló támogatásként. A gazdálkodók március 16-tól adhatják be pályázataikat, mivel a minisztérium a március elsejei eredeti kezdő benyújtási határidőt két héttel kitolta.

Megelőznék a bajt

Az indoklás szerint a szigorításokra azért volt szükség, hogy megelőzhessék a visszaéléseket. Egyik lényeges változtatásként a Miniszterelnökség törölte a pályázatból, hogy az állattartó fiatal gazdák a jogosultsági feltételként előírt üzemméretet napi állatlétszám alapján igazolhassák, ehelyett pedig az éves átlagos állatlétszám bemutatását írta elő. Ezen kívül a minisztérium eltörölte azt is, hogy a növénytermelési üzemméretet kormányhivatali igazolással lehessen bizonyítani, és az úgynevezett egységes támogatási kérelem benyújtását szabta a VP-s kérelembeadás feltételéül. A napi állatlétszám eltörlésével megszűnt az a visszaélési lehetőség, hogy az állattartással összefüggő üzemméretet a haszonállatok tenyészetek közötti „vándoroltatásával” igazolhassák egyes pályázók. A kormányhivatali igazolás eltörlésével pedig a növénytermelésben szűnt meg annak a lehetősége, hogy ki lehessen játszani a szabályozást – tette hozzá a minisztérium.

HBN