Lázár: az EB hitel felvételét javasolja a 3-as metró felújításához

Budapest, 2016. július 14. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. július 14-én.
Budapest, 2016. július 14. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. július 14-én. - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest – Az Európai Bizottság (EB) nem ellenzi a budapesti 3-as metró felújítását, ugyanakkor a testület szakértői azt javasolják, hogy a főváros hitelt vegyen fel a beruházásra, mert az megtérül – mondta Lázár János csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert annak kapcsán kérdezték, hogy a Népszabadság arról írt: mintegy 139 milliárd forintos hitel felvételére kényszerül Budapest a 3-as metró felújításához, mert Brüsszel informálisan megüzente, nem kaphat támogatást a metróvonal felújítása.

Közölte, a legutóbbi kormányülésen Tarlós István főpolgármester vendégként vett részt és áttekintették a fővárosi közlekedésfejlesztési programokat, megállapodtak arról, hogy Magyarország érdeke a 3-as metró fejlesztése.

Hozzátette: az EB az európai jogszabályok betartásával nem mindent és nem egyformán kíván finanszírozni, ennek egyik megoldása, hogy akár az Európai Fejlesztési Bankon keresztül hitelt vegyenek fel a beruházásra.

Amennyiben a főváros úgy dönt, hogy hitelt vesz fel, a kormány kész garanciát nyújtani ehhez, erről legutóbbi ülésén döntött is – jelezte a miniszter.

Lázár János szerint a bizottság nem csak azt mondta, hogy nem tud ehhez a beruházáshoz vissza nem térítendő hitelt adni, de jelezte azt is: hitel felvételét javasolja.

A miniszter rögzítette: még nem kapta kézhez azt a dokumentumot, ami lezárja a kérdést, de úgy látja, nem lesz a metrófelújításra uniós forrás.

Magyarázatként hozzátette: az európai támogatáspolitikában jelentős mértékben növekedni fog a visszatérítendő támogatások aránya, az EB a kedvezményes hitelkonstrukciókat támogatja.

Lázár János azt mondta, az EB számításai szerint a metrófelújításra felvett hitel finanszírozható, megtérülő lenne. A megtérülés a miniszter szerint a vonal kihasználtsága miatt lehetséges.

A Városligettel kapcsolatban elmondta, a kormány az összes, a ligettel kapcsolatos döntést meghozta, a szükséges forrásokat biztosította, kétéves előkészítő munka után kezdődik meg a kivitelezés. Ebben a kormány már nem kíván állást foglalni, a megvalósítás kérdései azokra tartoznak, akiket a kormány kinevezett erre – mondta.

A tiltakozók abból a téves feltételezésből indulnak ki, hogy csökken a zöldfelület. A kormány célja, hogy a zöldfelületet növelje, 15 milliárd forintos kertépítési programot terveznek és megpróbálnak megmenteni minden fát vállalva az átültetés költségeit – mondta Lázár János.

Szerinte biztos lesznek olyanok, akik a következő időszakban is ellenezni fogják a Liget-projektet, számukra biztosítani kell a jogszerű tiltakozás lehetőségét és közben a kivitelezőknek a munkafeltételeket, ez a beruházó dolga.

Lázár János arról is szólt: újabb konzultáció kezdődött a járási és a kormányhivatalokban az állami rezsicsökkentésről. Augusztus 19-ig várják az állampolgárok álláspontját arról, hogy a közigazgatási bürokráciacsökkentés jegyében milyen eljárásokban lenne szükség újabb egyszerűsítésekre. Emellett arról kérik ki az emberek véleményét, milyen engedélyezési eljárásokat kellene átalakítani, és mely – jelenleg fizetős – szolgáltatásokat kellene olcsóbbá vagy ingyenessé tenni.

A miniszter a kormány első féléves munkájáról tájékoztatva arról számolt be, hogy húsz ülést tartottak az első félévben, a kormány 648 előterjesztést tárgyalt meg – összesen 19 500 oldalnyi irományt -, 182 rendeletet és 355 határozatot hozott.

Tudatta továbbá, hogy a jövő heti kormányülésre Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatást kért a belügy- és az agrárminisztertől az elmúlt napok, hetek viharkárairól és a kárenyhítésről.

A gazdasági mutatókat értékelve azt mondta, hogy a költségvetés hiánya egészen biztosan a 2 százalékos határon belül lesz idén. Egyúttal kiemelte: az ipari teljesítmény bővülése megnyugtató a növekedési kilátásokat illetően.

Az Uber tevékenységének felfüggesztését Lázár János úgy kommentálta: jobban örült volna, ha a cég inkább vállalja a játékszabályokat, “az, hogy az Uber ezt nem vállalta és kivonult, az nyilvánvaló, pénzről szól”.

A 300 milliárd forintos balatoni fejlesztési projekt sorsát firtató kérdésre a miniszter azt válaszolta: nincs szó forráselvonásról, a pénz rendelkezésre áll. Álláspontja szerint azonban nem kell kiemelt fejlesztési övezetté nyilvánítani a Balatont, hanem “jó minőségű pályázatok kellenek”. “A Balaton címke az értékelésnél nem ér többletpontot” – fogalmazott.

A tárcavezető kérdésre megerősítette, hogy Orbán Viktor nyári programjában szerepel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőségének fogadása. Lázár János ezt előkészítendő tárgyalt a Mazsihisszel múlt héten. “Voltak olyan megjegyzések, amelyek érzékenyen érintik magyarországi zsidó honfitársainkat, erre a kormányzatnak is tekintettel kell lennie. Ez volt a beszélgetés egyik rezüméje” – mondta. A Miniszterelnökség vezetője jövő héten az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőivel találkozik.

Lázár Jánost kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint a szlovákiai Főnix Polgári Társulás nem tud elszámolni a Miniszterelnökség 200 millió forintos támogatásával. A miniszter elmondta, a nemzetpolitikai államtitkárság támogatta jelentős összeggel ezt a civil szervezetet. Hozzátette: a támogatott programról kell részletesen elszámolni; nem tud semmiféle rendkívüli körülményről a támogatás odaítélésével, illetve elszámolásával kapcsolatban.

Kérdésre válaszolva a miniszter beszélt arról is, hogy nincsenek hivatalos peren kívüli tárgyalások Herczog Mór Lipót örököseivel, akik azért indítottak Amerikában pert a magyar állam ellen, hogy visszakaphassák a néhai bankár valamikor 2500 műkincsből álló gyűjteményéből a holokauszt idején eltulajdonított, ma Magyarországon található darabokat.

– MTI –