visszatértek a vásárlók

2020.06.26. 16:02

Helyreáll az ingatlanpiac

Jobban előtérbe kerülnek az alkudozások, a tényleges tárgyalásokig az érdeklődők tíz százaléka jut el.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Nem növekedés van jelen az ingatlanok keresletében, hanem – a vészhelyzet után – visszatértek a vásárlók. – Szinte teljesen leállt az érdeklődés az elmúlt időszakban, mindössze azok az üzletek valósultak meg, amik már folyamatban voltak – nyilatkozta a Naplónak Kiss Sándor ingatlanközvetítő. – A jelenlegi időszakban lényeges emelkedés – az előző évhez képest – nem tapasztalható, május közepe óta kezd helyreállni a kereslet az ingatlanok iránt. A koronavírus ideje alatt csak azok az emberek kerestek új érdeklődőként lakást – mivel leállt a kereslet és vele együtt az ügyintézés is –, akiknek létfontosságú volt gyorsan találni egy másik otthont – tette hozzá.

Fókuszban a társasházak

Habár egyértelmű választ nem lehet arra adni, hogy milyen típusú otthonnál valósul meg a legtöbb vásárlás, túlnyomó részben a kereslet és lakásmegtekintés a társasházak esetében van jelen. – Az élen járó kínálati mennyiség a másféltől háromszobásig terjedő társasházak esetén van, ami egyensúlyba helyezi a piacot, hisz főképpen ezt keresik a vásárlók is – fejtette ki Kiss Sándor. – Városi viszonylatban a döntő többség 20 millió forint körül szeretne ingatlant találni, ami jelenleg egy kétszobás lakásnak felel meg. Családi házak esetében 30 és 40 millió között kutatnak az érdeklődők, itt azonban nagyon vékony rétegű a kínálat, a jobb érzetet keltő kertes házak 40 millió felett mozognak, ebben az árkategóriában kifejezetten széles a felhozatal, a szolidabbtól a többemeletes házakig bármilyet megtalálunk – mutatott rá. – Jelen helyzetben az üzletkötések mérsékeltebbek, előnyben vannak a keresők, míg korábban az eladók voltak jobb pozícióban, de annak köszönhetően, hogy nagy a választék, többet is meg tudnak nézni az érdeklődők – emelte ki.

Többségben a fiatalok

– Korosztály tekintetében konkrét választ nem lehet mondani az érdeklődők számáról, hiszen nincs két egyforma periódus, ám az elmúlt időszak statisztikái azt mutatják, hogy a családok és fiatal párok körében volt a legnépszerűbb a lakásvásárlás – emelte ki az ingatlanközvetítő. – Ennek az oka valószínűleg a különböző kedvezmények az első lakáshoz jutó fiatalok körében, illetve a babaváró és egyéb gyermektámogatások segítsége a hitelek felvételében. Emellett pedig a család gondolata miatt költözhetnek új lakásba az ifjú párok, így a családalapítók élen járnak az ingatlanvásárlásban – tette hozzá. – Természetesen van olyan szituáció, amikor egy pár vagy család kinövi az otthonát, ezért keresnek másikat. Összességében változó a keresők között az életkor és az élethelyzet egyaránt – fűzte hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában