Laura Chinchilla lett Costa Rica első női elnöke

Laura Chinchilla lett Costa Rica első női elnöke
Laura Chincilla lett a vasárnapi, costa-ricai elnökválasztás nyertese, így az 50 éves politikus asszony Costa Rica első, Latin Amerika történetének pedig ötödik női kormányfője – számoltak be a végeredményről a costa ricai hírforrások hétfőn.

Chincilla San Jose főterén köszöntötte több ezer hívét, miután kiderült: a voksok 47 százalékát szerezte meg. “Köszönöm Costa Rica” – mondta könnyeivel küzdve a politikus, aki megígérte: “nem árulja el a szavazókat, akik bizalmat fektettek belé.”

Chincilla ellenfelei a baloldali Otton Solis és a jobboldali Otto Guevara voltak: előbbi 24, az utóbbi 21 százalékot szerzett. Solis elismerte vereségét: ő volt egyébként az, aki a jelenlegi elnök, Oscar Arias ellenfeleként indult 2006-ban, de akkor is csupán néhány százalékkal maradt le a kormányfői posztról. Chincillának Guevara is gratulált.

Politikai elemzők szerint Chincilla is folytatja a Nobel-békedíjas Arias által megkezdett politikát, azaz a szabadkereskedelem mellett teszi le voksát és tovább ápolja majd a nemzetközi üzleti kapcsolatokat is.