Láttak, ettek, szórakoztak

Helyi alapanyagból a falu háziasszonyai által készített ételeket kóstoltak
Helyi alapanyagból a falu háziasszonyai által készített ételeket kóstoltak - © Fotó: Kovács Zsolt
Szentpéterszeg – A Tavaszköszöntő Napon minden eddiginél több ételt-italt hoztak, 114 terméket kellett zsűrizni.

Tizennegyedik alkalommal gyűltek össze a gasztronómia szerelmesei, a bihari kis település barátai a Faluházban a Tavaszköszöntő Napra a hétvégén. A helyi önkormányzat és a falu fejlődéséért tevékenykedő civilek összefogásával megvalósult eseményre mintegy kétszázan jöttek el. A kora délutáni napsütésben bejárták a szentpéterszegi utcákat, hogy a vendégek, valamint a Takaros porta elnevezésű faluszépítő akció zsűrije szemrevételezze a település portáit, köztereit. Tudni kell, hogy a tavaszköszöntőn tett faluszemlével veszi kezdetét a parkosítási, virágosítási verseny. A döntnökök nyáron és ősszel is szemlézik a települést, majd az őszi ünnepen hirdetnek eredményt, osztják ki a Takaros porta címeket.

Fotó: Kovács Zsolt Fotó: Kovács Zsolt ©

Egészség a központban

Az esemény második részében a gasztronómiáé volt a főszerep. Tíz kategóriában házilag készített ételeket és italokat zsűrizett a Boros László Venesz-díjas mesterszakács vezette zsűri, amelyben ott volt két magyar nóta énekes is – nekik az esti programban jutott még szerep. Helyi alapanyagokból, Szentpéterszegen élők, a hazai ízek szerint készítették el a több mint százféle ételt és italt. Hangsúlyozta is a zsűri vezetője, hogy a falvak elöl járnak a házias ízek megőrzésében, illetve a háziasszonyok a család egészségének megvédésében.

Fotó: Kovács Zsolt Fotó: Kovács Zsolt ©

Az esemény harmadik részében már a szórakozásé volt a főszerep. Pártai Lucia meteorológus jó hangulatú előadásban beszélt az éghajlatváltozásról, majd az éneklő szakácsok, Drágán Lajos és
Kolostyák Gyula nótaénekesek vették birtokba a színpadot. Fellépett még Szőllősi Loretta, a Péterszegi Rozmaring Néptánccsoport, valamint az általános iskolások színjátszó köre. Az esemény éjszakába nyúló bállal zárult.

HBN–KZS


A legjobb ételek és italok

Disznótoros

I. Olajos Mihály (Sonka tál)
II. Jula Roxana (Vaddisznó szalámi)
III. Szabó Gyuláné (Vegyes tál)

Szalonna

I. Vadászné Balogh Mária (Sós szalonna)
II. Bocska Andrásné (Füstölt szalonna)
III. Nagy Zoltán (Kolozsvári füstölt szalonna)

Hidegtál, reformétel

I. Szabó Gyuláné (Kavart krumplis palacsinta)
II. Bocska Andrásné (Tavaszi húsrolád tojásos krumplisalátával)
III. özv. Farkas Jenőné (Babakocsi)

Édes sütemény

I. Óvoda konyha (Lekváros citromszelet)
II. Molnár Ibolya (Hájastészta)
III. Vadász Vincéné (Ízes meggyes túrós)

Sós sütemény

I. Aranyi Anita (Délvidéki sós)
II. Vadász Jenőné (Sajtos rolád)
III. Nagy Emese (Kapros krumplis lepény)

Kelttészta

I. Szepesi Jenőné (Húsvéti diós kalácskoszorú)
II. Farkas Jenőné (Sulyom)
III. Gazsó Gyuláné (Kakaós kalács)

Befőtt, lekvár, szörp

I. Tóth Erzsébet (Bodzaszörp)
II. Jula Roxana (Babos húsos zakuszka)
III. Csávás Sándor (Eperdzsem)

Savanyúság

I. Péterszegi Fanni (Csemege uborka)
II. Bocska András (Enyhén csípős töltött paprika)
III. Kovács Sándorné (Csípős almapaprika)

Bor

I. Nagy Katalin (Pinot noir)
II. Csizmadia József (Csemege vörös cuvée)
III. Bedő László (Vörös bor)

Pálinka

I. Nagy Zoltán (almapálinka)
II. Molnár József (Meggylikőr)
III. Csizmadia József (Kisüsti vegyes)