Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.13. 17:23

Ipari park címet nyert Rakamaz

<p>Rakamaz - A 2008-as esztendőben kiépülnek az alapinfrastruktúrák, körforgalmi csomópont épül a 38-as úton, s megépül egy inkubátorház is. <dia width="850" height="630" alt="Ipari park címet nyert Rakamaz 2007.12.13."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ipari_park_c_met_nyert_Rakamaz_2007_12_13_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Ipari park címet nyert Rakamaz 2007.12.13." /></a></dia></p>

Novemberben kilenc pályázat nyerte el a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól az ipari park címet, amelyek között ott volt a rakamazi önkormányzat pályázata is. A siker alkalmából ünnepséget rendeztek csütörtökön a városházán, ahol Farkas Ernő polgármester köszöntötte a vendégeket. Mint elmondta, a 2006-os őszi választások után a város jelképes könyvében üres lapokkal találkoztak mind a jelent, mind a jövőt tekintve. Az új önkormányzat arra törekedett, hogy az üres lapokat tervekkel, elképzelésekkel töltse meg. Ilyen terv a városközpont kialakítása, illetve fejlesztése, valamint az ipari park létrehozása. Az önkormányzat belátta: előre csak úgy lehet menni, ha fejlesztenek, ha Rakamaz foglalkoztatja a környező települések lakóit, ha Rakamaz ismét jelentős térségi szerepet tölt be. Ha vállalkozások lesznek az ipari parkban, akkor azok Borsod megye lakóinak is munkát adnak majd. Mivel Tokaj az idegenforgalom egyik fellegvára, a szomszédos Rakamaz a mnkahelyteremtés révén fejlődhet. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot az IPD-Europe cégcsoporttal, amely ipari park menedzseléssel foglalkozik. Az együttműködés kézzel fogható eredménye immár, hogy elnyerték az ipari park címet. Farkas Ernő hangsúlyozta:

– A történet még csak most kezdődik el. Csak az első lépcsőre léptünk. Ki kell építeni az infrastruktúrát, vállalkozásokat kell letelepíteni, utána lesz munkahelyteremtés, majd jöhet az otthonteremtés.
Megtisztelte az ünnepséget jelenlétével Koncz Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megyei közgyűlés alelnöke is, aki utalt arra, hogy régóta van együttműködés Tokaj és Rakamaz között, s a tervezett munkamegosztást, mi szerint Tokajé az idegenforgalom, Rakamazé a munkahelyteremtés, csak helyeselni lehet.
Az ünnepségen felszólalt még Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Fehérgyarmat polgármestere.
Az IPD-Europe cégcsoport munkáját bemutatta Janzsó Tamás cégtulajdonos, majd a Rakamazi Ipari Park Kft. ügyvezetője, Tóth István szólt az elkövetkező tennivalókról. Az ipari parkot 60 hektárosra tervezik a 38-as főút mentén. Az I. ütemben 20 hektár, a II. ütemben 40 hektár épül ki. A 2008-as esztendőben kiépülnek az alapinfrastruktúrák, körforgalmi csomópont épül a 38-as úton, s megépül egy inkubátorház is. Az inkubátorház feladatai: raktározás, gyártási kapacitások biztosítása, irodai szolgálat.
Az ünnepség elején és végén – az Erdélyből származó, de napjainkban Ausztriában élő – Antal Ágnes, Antal Imre, Bíró Ernő kuruc kori, majd karácsonyi dalokból álló műsorát hallhatták a vendégek.

- M. Maygar László -

Címkék#Rakamaz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!