Látogatási tilalom a Semmelweisben

Miskolc – Hányással, hasmenéssel járó fertőzés miatt nem fogadhat új betegeket és látogatókat a Semmelweis kórház.

 Múlt héten csütörtökön délután jelentkezett az a hányásos, hasmenéses tünetekkel járó fertőzés, amely miatt az ÁNTSZ megtiltotta új betegetek felvételét a MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft. belgyógyászati osztályának B, majd C részlegén. Ezzel egyidejűleg látogatási tilalmat is érvénybe léptettek – tudtuk meg dr. Kovács Zoltántól, a kft. ügyvezető igazgatójától. Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó idézte elő a tüneteket, konkrétumokat csak a laboratóriumi vizsgálatok után lehet mondani, ezeknek azonban lapzártánkig még nem volt eredménye.

Nyugodt látogatók

Ott jártunkkor úgy tapasztaltuk, szombat délelőtt meglepően kevés látogató próbált bejutni a Semmelweis kórház belgyógyászatára – részben annak köszönhetően, hogy a benn fekvők telefonon értesítették hozzátartozóikat a látogatási tilalomról, így ők már nem is próbálkoztak. A kórházba szombaton egyetlen bejáraton lehet bejutni, itt semmi nem jelezte a látogatási tilalmat. Egyedül a belgyógyászat különálló épületének főbejárata mellett kifüggesztett szűkszavú tájékoztató tudatta a látogatókkal, hogy egyelőre nem mehetnek be az osztály B és C részlegébe, valamint a coronariás őrzőbe (itt kardiológiai betegek intenzív terápiás kezelése zajlik).

A belgyógyászat dolgozói úgy tudták, a laboratóriumi vizsgálatok után az A részlegre is kiterjeszthetik a felvételi- és látogatási tilalmat, ám ezt Kovács Zoltán cáfolta. Jelenleg két részleget érint a korlátozás, a coronariás őrzőben pedig nincs beteg.

Mint a helyszínen megtudtuk, azok a látogatók, akik a kórházban szembesülnek a látogatási tilalommal, türelmesen veszik tudomásul a történteket. Ebben nem kis szerepe van az itt dolgozóknak: a maszkot viselő nővérek készségesen továbbítják a látogatók által behozott holmikat, üzeneteket a korlátozott osztályokon fekvő betegeknek.

Egy internetes fórumon valaki azt valószínűsíti, hogy a Semmelweis kórházban Calici-fertőzés miatt tiltották meg az új betegek felvételét és a látogatást, azonban erre egyelőre semmilyen bizonyíték nincs – tény azonban, hogy a hányást, hasmenést, hőemelkedést okozó fertőzések közül az őszi-téli időszakban, zárt közösségekben elsősorban a Calici-vírus okoz gondokat.