Látni, és látszani! Életek múlhatnak rajta

Debrecen – Télen sokan nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket.

A tél beköszöntével az időjárással párhuzamosan változnak a látási és útviszonyok is, amikhez muszáj alkalmazkodni az autóvezetésben.

Készülni kell rá

A vezetők felelőssége a járművük téli felkészítése, valamint annak biztosítása, hogy a saját szemük ép, a látásuk megfelelő legyen (látni és látszani). A téli időszak kezdetén már nem lehet azt mondani, hogy a felkészülés időszerű lenne, ugyanis azon már túl vagyunk. Fontos a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzése, a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray és a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő használata.

Érdemes gyakorolni

Javasolt, hogy nagyobb követési távolságot tartva, a szokásosnál lassabban vezessünk, illetve elsősorban a kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton, vagy vezetéstechnikai pályán. Sofőrként folyamatosan és gyorsan váltakozó forgalmi szituációkban kell helyes döntéseket hozni, miközben gyakran fókuszálunk különböző távolságokra (út, visszapillantó tükrök, műszerfal, navigáció). Tisztában kell lennünk az út- és látási viszonyokkal, a biztonságos közlekedés érdekében tudnunk kell, mikor kell kanyarodni, gyorsítani, megállni – vagy, hogy a látott tér perifériáján miként alakul a forgalom. Ezeket lehet gyakorolni a vezetéstechnikai centrumokban.

HBN0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés