Látni egymást, alkotás közben Létavértesen

By Koroknai Róza
Akt.:
Látni egymást, alkotás közben Létavértesen
Létavértes – A napokban zárta kapuit a 12. alkalommal megrendezett Létavértesi Nemzetközi Művésztelep.

Máté József, a tábor kezdeményezője – aki egyébként maga is alkotó – és Pénzes Sándorné művelődésszervező gondoskodtak arról, hogy a jelenlévő alkotók zavartalan körülmények között dolgozhassanak. A 2000 óta működő telep résztvevőinek többsége a kezdetektől évről évre visszajár. Gonda Zoltán, Rácz Imre és Vermes Mariann Debrecenből, Juhász Imre Székelyhídról, Fenyvesvölgyi Tamás Bakonszegről, Simon Tibor Nyíregyházáról, Király Antal Hajdúszovátról, Fehér Csaba Mikepércsről, Rácz Anita Kabáról érkezett. Minden évben vannak azonban új meghívottak, leginkább a külföldről érkezők személyében. A város 2003 óta testvérvárosi kapcsolatot ápol a belga Ecaussinnessel és a Romániában lévő Székelyhíddal. Ennek a kapcsolatnak „szülőatyja” és gondozója a Magyarországról elszármazott, Belgiumban élő Steffek István, aki azóta állandó kísérője és tolmácsa az ide érkező művészeknek.

Az idén Lambert Isabelle-lel, aki porcelánfestő, gravírozó és Branquart Madie grafikussal érkezett. A művésznők elmondták, mennyire kedvesek és segítőkészek a vendéglátóik. Csönd van és nyugalom, kellemes az éghajlat. Arra a kérdésemre, hogy kaptak-e valamiféle inspirációt itt a táborban, azt mondták, sokat tanultak a többiektől főleg technikailag, de ez új gondolatokat is hozhat majd.

Új szín a palettára

A festő- és grafikusművészek teljes alkotói szabadságot élveznek, sem témában, sem formában nem csorbul önkifejezésük. Ám ezeknek a táboroknak épp az az egyik hozadéka, hogy látják egymást munka közben. Ez új gondolatokat ébreszthet, új nézőpontokat mutathat meg, mondhatnám, új színeket vehetnek fel palettájukra. S akinek ábrázolási módjában a látvány még jelent valamit, azt nem hagyhatja hidegen az Öreg kert lankáinak szépsége, az Átok dűlő régi pajtái, a különös formájú lombkoronák, a halastó és nádas tektonikus rendje.

Szeptemberre tervezik

A város polgármestere, Menyhárt Károly elmondja, hogy bár nagyrészt az önkormányzat finanszírozza a tábor költségeit, hiszen nem mindig sikerül elegendő pályázati pénzhez jutniuk, mégis megtérül ez a ráfordítás a lelki, szellemi javak gyarapításában. A tábor indulása óta már több mint 200 kép került a város tulajdonába, melyeket közintézményekben helyeznek el, de más városokban is bemutatkoztak már az anyaggal. A kiállításokon mindig nagyszámú érdeklődő van jelen, az ifjúság vizuális nevelésében pedig kiemelkedő szerepe van az itt folyó alkotó munkának. Az idei munka „termését” szeptemberben tervezik bemutatni a közönségnek.

 

HBN–Koroknai Róza | Fotó: Koroknai Róza