Latin Nap a Méliusz Központban

Latin Nap a Méliusz Központban
A Debreceni Egyetem Klasszika-Fililógiai és Művészettörténeti Tanszéke és a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ Latin Napot szervez 2010. február 11-én csütörtökön 10-18 óráig.

A rendezvény célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet az antik kultúrára, a latin nyelv fontosságára, hasznosságára.

A délelőtt folyamán filmvetítés lesz, az érdeklődők ókori témájú filmekből válogathatnak (Spartacus, A passió, Trója, 300). Délután 14 órától előadásokat hallgathatunk meg, elsőként dr. M. Nagy Ilonától, a klasszika-filológia tanszék vezetőjétől, Latin: az elpusztíthatatlan kísértet címmel. Dr. Szekeres Csilla, egyetemi adjunktus, Római mindennapok címmel tart betekintést az ókori birodalom lakóinak hétköznapjaiba. Dr. Havas László, professzor, a Rómában feltárt legfrissebb ásatásoknak ered nyomába. Dr. Takács Levente, egyetemi tanársegéd, A legnagyobb történelemhamisítást leplezi le. Dr. Tegyey Imre, egyetemi docens, a latinszótár elkészítésének rejtelmeibe avatja be a közönséget. Dr. Gesztelyi Tamás, egyetemi tanár, Debrecen latin nyelvű feliratait veszi számba. Végül dr. Biczóné Porcsin Judit, a Tóth Árpád Gimnázium tanára bebizonyítja a hallgatóságnak, hogy Mindenki tud latinul! Az interaktív magyar nyelvű előadások időtartama 20 perc.

A nap folyamán az érdeklődők meghallgathatják a legfrissebb híreket latinul, valamint azt, hogy hogyan szólnának latinul egyes pop-rock slágerek. Kvízjátékokat oldhatnak meg és poszterkiállításon tanulmányozhatják a Harry Potter történetekben, illetve az Egyesült Államok címereiben előforduló latin kifejezéseket.

A rendezvényen való részvétel ingyenes.

További információ a www.meliusz.hu-n