Lassuló gazdasági pályán vagyunk

Akt.:
Debrecen – Hitelbesorolásunk várhatóan javul, a bóvliból való kikerülés azonban 2016-ra csúszhat.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a magyar gazdaság a tavalyi, átmenetileg kiugróan gyors, 3,6 százalékos és az I. negyedévi 3,5 százalékos bővülés után idén lassul, 2,7 százalék körüli ütem valószínű. Ennek fő oka a beruházások stagnálása.

Gyorsuló fogyasztás

A fogyasztás növekedése azonban gyorsul. Az I. félévi 0,4 százalékos árcsökkenést a II. félévben 0,5 százalék körüli emelkedés követi. A külső és belső egyensúly kedvezően alakul. Magyarország hitelbesorolása várhatóan javul, a bóvliból való kikerülés azonban 2016-ra csúszhat. Április-május folyamán a legtöbb ágazat dinamikája csökkent az első negyedévhez képest. Az iparban és az építőiparban két százalékpontos, a kereskedelemben egy százalékpontos a lassulás. Euróban számítva az export növekedési üteme négy százalékponttal volt kisebb. Az iparban és az építőiparban az előző hónaphoz viszonyított termelési volumen is csökkent áprilisban és májusban.
Bár a reáljövedelem növekedési üteme idén csökken, a fogyasztás bővülése emelkedik.

Csökkenő terhek

Ezt részben a devizahitelesek tehercsökkenése magyarázza, de nő a külföldön dolgozók hazautalt jövedelme is, s a harmadik éve emelkedő reáljövedelem is bátorítólag hat a lakosságra. A beruházások viszont az EU-támogatások tavalyi csúcsa után idén már csak stagnálnak. Az alkalmazottak száma 2015 első öt hónapjában 2,7 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A közmunkások nélkül 0,9 százalékos volt a foglalkoztatás bővülése, a közmunkás-létszám ugyanis az első négy hónapban – a tavalyi, választás előtti időszak magas szintje miatt – elmaradt a 2015. évitől. Kedvező a vállalkozásoknál dolgozó alkalmazottak létszám-növekedése, azonban figyelmeztető, hogy az első negyedév 3,6 százalékos dinamikáját április-májusban már csak 2,5 százalékos bővülés követte. A magyar árszínvonal 2014 áprilisától idén májusig szinte minden hónapban csökkent, májusban azonban áremelkedés következett be az egy évvel korábbihoz képest. Ez trendfordulót jelent; éves átlagban változatlan, vagy néhány tizedszázalékkal emelkedő árszínvonal várható.

HBN
hirdetés