Lassul a kínai export növekedése

Peking, 2012. július 10., kedd (MTI) – Júniusban 11,3 százalékkal nőtt a kínai export az egy évvel korábbihoz képest, a májusi 15,3 százalék után. Az import növekedési üteme a májusinak a felére lassult, 12,7 százalékról 6,3 százalékra – jelentette a kínai fővámhivatal kedden.

 

A kivitel értéke a múlt hónapban 180,21 milliárd dollár volt, a behozatalé 148,48 milliárd dollár. A 31,73 milliárd dolláros kereskedelmi többlet a piaci várakozásoknál nagyobb, és 42,9 százalékkal több a tavaly júniusinál.

Az első hat hónap összesített kereskedelmi többlete 56,4 százalékkal emelkedett, és megközelítette a 69 milliárd dollárt. Az export növekedése ugyanebben az időszakban 9,2 százalékos volt.

A kereskedelmi forgalom lassulását a vámhivatal szakemberei a globális válsággal magyarázzák. Az Európai Unióval és Japánnal folytatott kereskedelemben január és június között lényegében alig mutatható ki növekedés – fűzték hozzá.

A jövőben még bonyolultabb és súlyosabb helyzetnek nézünk elébe – jelentette ki Cseng Jü-seng (Zheng Yusheng) az adatok nyilvánosságra hozatala alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Ugyanakkor hozzátette: amennyiben a világgazdaság, illetve az európai hitelválság nem erősödik jelentősen, van esély a külkereskedelmi forgalom 10 százalékos növekedésére kitűzött cél elérésére.

Az EU továbbra is Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, és az első félévben 267,82 milliárd dollár forgalmat bonyolított le vele, ami az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalékos emelkedésnek felel meg.

 

 

ktp \ egr \ gkp

 

MTI

Címkék: