Lássuk be: csodaszerek nem léteznek

Lássuk be: csodaszerek nem léteznek
© Illusztráció: blog.careco.co.uk
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Nincs olyan kapszula, amitől 2 hét alatt leolvadnak az évek alatt felrakódott zsírrétegek, nincs olyan vitamin, ami helyettesíteni tudná a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozást, nincs olyan étrend-kiegészítő, amitől évtizedeket fiatalodhatnánk.

Csodaszerek nincsenek, csak csalók és hiszékeny emberek. Csalók, akik az emberek hiúságára és kényelmességére támaszkodva jól meggazdagodnak, és emberek, akik jobb esetben csak a pénzüket költik el fölösleges dolgokra, rosszabb esetben viszont az egészségüket is vásárra viszik gyanútlanságuk miatt. A „varázsszerek” fénykorukat élik: közös tulajdonságaik alapján könnyen felismerhetőek. Hogyan? Tanácsos szkeptikusnak lenni, ha a következő hangzatos jellemzőkkel látják el őket.

– Faar Ida –


Ezeknek ne dőljünk be!

„Azonnal megszünteti a problémát”. Persze. Az orvosunk hetek óta próbálja megtalálni rá a megfelelő gyógy­módot – sikertelenül, de ez a szer pillanatok alatt megold mindent.

„Bármilyen betegségre jó”. Alig hihető, hogy ugyanaz a szer gyógyítja meg az ekcémát, mint a hasmenést; a cukorbetegséget, vagy a vakbélgyulladást.

„Egy afrikai népcsoport ősi módszere” – Akik lehet, hogy soha nem is léteztek.

„Forradalmasítja a gyógyítást”. Igen, ez biztos: hiszen semmiféle előzetes kutatást, gyógyszerkísérletet, engedélyezési procedúrát sem kellett elvégeztetni előtte.

„Diéta nélkül is hatékony”. Ha hashajtó vagy vízhajtó hatású, ideig-óráig még eredményt is el lehet vele érni, na és egy pár napos kórházi tartózkodást, mire a valódi szakemberek helyrebillentik a szervezet egyensúlyát.

„Dobja el meglévő gyógyszereit”. Ne tegye! A rendszeresen szedett gyógyszerek elhagyása életveszélyes is lehet! Semmiféle csodaszer nem helyettesítheti őket.

„Rendelje meg azonnal – korlátozott mennyiségben van készleten”. Igazi marketingfogás, ami csak arról szól, hogy a leendő vevő úgy érezze, lemarad valamiről. Higgye el: jobban jár, ha nem siet.

„Csak természetes anyagokat tartalmaz”. Érdekes, de sokszor előforduló probléma, hogy az ilyen tulajdonságokkal felruházott termékek bevizsgálása során bizony számos esetben kiderült: sok oda nem illő anyagot is tartalmaztak.

„Heti 10 kiló mínusz, és bármit ehetsz”. Ez az, ami lehetetlen. És mellesleg életveszélyes is.