Lassan végleg az enyészeté lesz ez az óriási szovjet faűrhajó

Lassan végleg az enyészeté lesz ez az óriási szovjet faűrhajó
© Fotó: EnglishRussia
Oroszország – Nem, ez nem egy Star Wars-relikvia, és nem is vidámparki látványosság. Ez a modell igen hasznos szolgálatot tett a szovjet űrprogram utolsó éveiben.

Mielőtt megalkották az önvezető Buran űrrepülőgépet a ’80-as években, a szovjet mérnököknek meg kellett építeniük annak méretarányos változatát is – méghozzá fából. Mivel a számítógépes tervezés még gyerekcipőben járt, ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak arra, hogy pontosan lemodellezzék a majdani jármű arányait és fizikai tulajdonságait.

ca2

ca3

Az eredeti mérethez képest feleakkora űrhajó beltere is teljesen úgy nézett ki, mint egy valódié. Bár az egész monstrum eléggé elhanyagolt állapotba került 30 év alatt, néhány kábel még mindig megvan a fülkében.

ca1

Érdekesség, hogy a Buranból mindössze egyetlen példány készült, amely személyzet nélkül egyetlen próbarepülést hajtott végre 1988. november 15-én.

Forrás és fotók: EnglishRussia


Fotó: EnglishRussia
Oroszország - Egy orosz fickó annyira kigyúrta a Ladáját, hogy az eredeti autóra rá sem lehet ismerni. Először el sem hinné az ember, pedig ez tényleg egy Lada 2112-esként gördült le a gyári futószalagról: Már az első ránézésre is tiszteletet parancsol... ...belül viszont a két első...