Lassan telítődik a talaj

Lassan telítődik a talaj
© Illusztráció: Pixabay
Hajdú-Bihar – Kemény faggyal köszöntött ránk december, majd enyhébbre, egyben csapadékosra fordult az idő.

A november utolsó napjaiban kezdődött lehűlési folyamat december első napjára érte el mélypontját, épp a meteorológiai tél nyitányán többfelé mértünk mínusz 10°C-nál is hidegebbet Kelet-Magyarországon. A nyírségi tájakon helyenként mínusz 15 fokig zuhant a hőmérséklet a derült, szélcsendes időben, miközben a legtöbb helyen napközben sem emelkedett fagypont fölé a hőmérő higanyszála. A hideg levegő helyébe ekkortól lassan enyhébb érkezett a fokozatosan délnyugatira forduló áramlással, de ekkor is csak mérsékelt, 5-8 fokos nappali felmelegedés és fagypont körüli hajnali legalacsonyabb hőmérséklet volt jellemző.

A hónap első dekádjának középhőmérséklete 0°C körül szóródott, az északi tájakon alacsonyabb, délen néhány tizeddel magasabb értékekkel, s ez bő 1-1,5 fokkal elmaradt a sokéves átlagtól. Az őszi vetések és a kint telelő zöldségfélék, dísznövények szempontjából lényeges 5 centiméter mélységben mért talajhőmérséklet már tartósan +5°C alá süllyedt napi középértékben, ezek életfolyamatai mostanra erősen lelassultak, beállt a nyugalmi időszakuk. A hirtelen beköszöntő erősebb fagyok elvétve károsíthatták a zsenge vetéseket, illetve a nem kellően téliesített, érzékenyebb kultúrnövényeket, ugyanakkor a kemény fagy időtartama csak néhány órára korlátozódott.

Leszivárgott a víz

A téli hőmérsékleteket egyelőre nem kísérte kiterjedt havazás, bár hószállingózás előfordult néhány körzetben. A csapadék túlnyomó többsége eső formájában hullt a még mindig tetemes vízhiányt mutató talajokra. Az elmúlt dekád csapadékösszege területi átlagban 10-15 millimétert tett ki, amely 1-2 milliméterrel marad el a megszokottól. A november utolsó dekádjában kezdődött feltöltődési folyamat tehát folytatódott, mostanra egyes körzetekben 100 milliméter alá szorítva az 1 méter mélységű szelvényben mérhető vízhiányt.

agm_cKattintásra nagyobb méretben

Sokfelé jellemző azonban még mindig 120 milliméter körüli deficit, igaz, a művelt réteg nedvességi állapota általában kielégítő, néhol a szabadföldi vízkapacitást meghaladó. A kinti munkákat a nedves, sáros talajfelszín már gyakran korlátozta az időszakban, a talajművelésre és a növényvédelmi feladatok végzésére alig adódott kedvező alkalom. Néhány napos csapadékszünet után viszont általában jól járhatók voltak a kötöttebb talajok is, hiszen a mélyebb rétegek még csaknem teljesen szárazak, erős nedvességfelvevő képességük miatt a felszíni nedvességtöbbletet hamar elvonják.

– Debreceni Egyetem, AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –


Hajdú-Bihar - Csendes, áztató eső, olykor mérsékelt havazás hozta meg a rég áhított nagy mennyiségű csapadékot. Hosszú száraz és enyhe periódus végére tett pontot az idei november, a csapadékszegény első két dekád után a hónap végére bő csapadék érkezett. Kis túlzással azt is mondhatnánk, háro...