Lassan járj, tovább érsz!

Viharos nyár után csend ülte meg a Nyíregyházi KSE élvonalbeli kézilabda-társulatának bázisát.

A csapat hajszál híján atomjaira hullott, majd Jano Pál játékos-edző kinevezésével, nem mellékes tényezőként Bartha Dénes hathatós közreműködésével megkezdődött a versenyfutás az idővel. Mire a riválisok végeztek a munka dandárjával, az NYKSE jószerivel a bemelegítésnél tartott… Az sem lett volna csoda, ha a bajnoki menetrend láttán a szakmai stáb a kardjába dől – az őszi idény elején csak és kizárólag az elitgárdák jutottak ellenfelül. A „Canossa-járást” feledve a nyírségi egylet négy győzelmet szállított, a kilencedik helyen letáborozva élteti a reményt, hogy képes lesz feljebb tornázni magát a táblázaton.

Az ismert események miatt későn állt össze a csapat, rövid volt a felkészülés, ráadásul a kőkemény sorsolás következtében nyilvánvalóvá vált: a kilencedik fordulóig nem számíthattunk sikerélményre, ez pedig mindenki tűrőképességét próbára tette  – merült a részletekbe Jano Pál. – Akkor még nem beszéltem arról: akadt olyan játékos, akinek fél évbe került, amíg eljutott az NB I-ben kívánatos szintre… A Hargita legyőzése után kellő önbizalommal felvérzetve idegenben vertük a Csömört, utólag elmondható, kulcsfontosságú meccset nyertünk. Sajnos, az általunk remélt tíz pontot így sem tudtuk megszerezni, Komlón közel jártunk a terv teljesítéséhez, a hajrában szenvedtünk vereséget a jól szereplő újonc otthonában.

A Békés nehéz feladat elé állított bennünket, éppen ezért legyőzését értékesnek tartom, befejezésül a Győr ellen ki-ki mérkőzést vívtunk, szerencsére mi kerekedtünk felül.

Lényeg a lényeg: a nyolcadik pozícióban posztoló Debrecennel azonos pontszámmal rendelkezik az NYKSE, a hetedik Győr csupán egyetlen egységgel mutathat fel többet. Vagyis, minimális előrelépéssel maximális eredmény érhető el a folytatásban.

Lassan, fokozatosan építkezünk és nem titok az sem, hogy tovább próbáljuk erősíteni a keretet – elmélkedett Bartha Dénes. Ezen kívül bővíteni kell a védekezési repertoárt, legfőbb célunk pedig a legjobb nyolc kerülni a rájátszásban, ami minden szempontból megnyugtató lenne. Hozzáteszem, eddigi munkánkhoz megkaptuk a megfelelő támogatást: a közvetlen segítők, a vezetők igyekeztek olyan körülményeket teremteni, hogy mindenki csak arra koncentráljon, ami a dolga.

Folytatás februárban

Az új esztendőben január 4-én feszül neki a felkészülésnek az NYKSE, amely természetesen edzőmeccseket is a programba illesztett. A tervek szerint az első meccset a hónap közepén, a Debrecennel tudja le a Jano-legénység. A tavaszi szezon nyitányát – a február 10-én esedékes – Tatabánya elleni hazai összecsapás jelenti.   

Koncz Tibor