Lapot 19-re

A 90-es években a debreceni városvezetés tehetetlenül volt kénytelen végignézni, hogy tradicionális cégek (mit cégek, valóságos iparágak) dőlnek-borulnak a piacgazdasági körülmények között. Dohány-, hús- és baromfiipari dolgozók ezrei kerültek utcára; valamit tenni kellett, de sürgősen. Petneházi Attila írása.

Úgy tűnik, az illetékesek tanultak a történtekből, hiszen az új gazdaságfejlesztési stratégia megalkotásakor ahelyett, hogy körmük szakadtáig ragaszkodtak volna egy túlhaladott iparági szisztéma újraélesztéséhez, a magas hozzáadott értékű tevékenységekre kezdtek fókuszálni. Így lett Debrecen a főváros mellett a szolgáltató (SSC) szektor hazai fellegvára, így került ide a vezető magyar gyógyszergyártó biotechnológiai központja, és ezért tanulhatnak nálunk pilótának fiatalok.

És amikor azt gondolná az ember, hogy befektetésösztönzés terén minden szépen alakul, legfeljebb ha finomhangolásra lehet szükség, akkor a városvezetés 19-re lapot kér. Befektetési ügynökséget alapít, kvázi egyablakos rendszert létrehozva, hogy a potenciális befektetőnek ne kelljen fél napokat a különféle hatóságoknál „szobáznia”. Persze, az üzletembernek nem pusztán arra van igénye, hogy tip-top intézzék a cége engedélyeit, az is fontos számára, hogy a gyerekeit jó helyen tudja. Ilyen „apróságokon” a cívisek nem fognak fennakadni: hamarosan épül a nemzetközi iskola…

– Petneházi Attila –