Lapostetők hő- és csapadék elleni szigetelése

Debrecen – A tetőszigetelés szakszerű kivitelezésének feltételeit a megtervezéskor kell biztosítani.

Ekkor szükséges tisztázni a csapadékvíz-szigetelés és az alatta lévő rétegek kölcsönhatását, igénybevételeit. A márciusi cikkünkben a rétegfelépítéssel és a csapadékvíz-szigeteléssel szemben támasztott követelményekről, a tető lejtéséről a rögzítésekről beszélt Török János, egy szigetelő szakcég tulajdonosa. A második részben további fontos tudnivalókat oszt meg a Napló olvasóival.

A vízelvezetés részletei

A tető vízelvezetését úgy kell megtervezni, hogy a csapadékvíz lefolyása a lehető legrövidebb úton történjen.

A vízelvezetés lehet külső (függő ereszcsatornával), vagy belső (víznyelőkkel) kialakított elrendezésű. Egyhéjú melegtetőkhöz lehetőleg belső vízelvezetést, kéthéjú hidegtetőkhöz külső vízelvezetést célszerű készíteni.

Egyhéjú melegtetők külső vízelvezető szerkezeteit lehetőleg fagymentesítő fűtéssel kell ellátni. Belső vízelvezetésű tetőkön – függetlenül azok kiterjedésétől – legalább két tetőösszefolyót, vagy egy biztonsági túlfolyót kell létesíteni. Kerülni kell a vápacsatornák alkalmazását.

Járható burkolattal takart tetőknél a vízelvezetést a csapadékvíz-szigetelés síkjában is biztosítani kell.

Általában egy darab tíz centiméter átmérőjű lefolyócső száz négyzetméter tetőfelületről viszi el a vizet. Az összefolyó és a lefolyócső kapcsolatát úgy kell kialakítani, hogy az alulról oldható (cserélhető, javítható) legyen. A födémáttöréseket alulról „páratömören” kell lezárni.

Belső vízelvezetésű tetőknél a víznyelő a tetőfelület legmélyebb pontján legyen.

A felület védelme

Lehet könnyű, vagy nehéz.

Könnyű felület védelem: palaőrlemény, forró bitumenkenésbe ágyazó hengerelt gyöngykavics, fényvisszaverő festékek. Nehéz felületvédelem: mosott kavics terhelés, járható burkolatok, járműforgalomra alkalmas burkolatok és növényzettel telepített tetők. Végezetül: a biztonságos és szakszerű tetőszigetelés tervezését és kivitelezését, csak szakcéggel szabad végeztetni.

HBN