Helyi közélet

2017.07.30. 17:09

Időjárás-jelentés - 2017. július 30.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa déli és középső országaiban egyre nagyobb területen tombol a nyár, egy anticiklon száraz, meleg levegője alakítja az időjárást. Felhők is csak mutatóban vannak az égen, a hőmérséklet így könnyűszerrel emelkedik délután 32, 37 fok közé, de Spanyolországban a 40 fok feletti értékek sem számítanak ritkának. A magasnyomású zónától keletre, illetve nyugatra ugyanakkor változékonyabb az időjárás. A Fekete-tengertől északra, valamint a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklonok többfelé okoznak erősen felhős időt, a frontrendszereik mentén eső, zápor, helyenként zivatar is előfordul. A hőmérséklet ennek ellenére csak kevéssel marad el a sokévi átlagtól, általában 16 és 27 fok között alakulnak a maximumok. A sarkkörtől északra viszont még mindig szokatlanul meleg az idő, az ott mért 25, 26 fok 7, 8 fokkal is meghaladja az ilyenkor jellemző csúcsértéket. A Kárpát-medence térségébe délies áramlással továbbra is igen meleg, és egyre szárazabb levegő érkezik, így hétfőn országszerte sok napsütésben bízhatunk.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

A gomolyfelhőkből a Dunántúlon, annak is nagyobb eséllyel a nyugati felén elszórtan alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok, másutt csapadéknak kisebb a valószínűsége. Éjjel összességében egyre kevesebb lesz a felhő, reggel már nagyobbrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon is csak helyenként hullhat csapadék. Hétfőn alapvetően napos, gyengén felhős idő várható, legfeljebb az északi megyékben fordulhat elő egy-két futó zápor. A mérséklődő déli, délkeleti szelet hétfőn már csak helyenként kísérhetik élénk lökések. Zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 21 fok között várható, az Északi-középhegység térségében lesz a leghűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 32 és 36 fok között alakul az Alföldön a magasabb értékekkel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában