Sport

2017.03.21. 17:29

Akciódúsabbá válhatna a vízilabda

Debrecen - Kállay Márk, a DVSE-csapatkapitány a szabályok módosítása mellett van.

Debrecen - Kállay Márk, a DVSE-csapatkapitány a szabályok módosítása mellett van.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy ősztől változhatnak a vízilabda-szabályok: amennyiben a nemzetközi szövetség (FINA) is rábólint a tervezetre, akkor a budapesti vizes-vb után, szeptembertől már életbe léphetnek a módosítások. A Magyar Vízilabda Szövetség honlapján összeszedték, melyek lehetnek azok a szabályok, amelyeket bevezethetnek.

Pártolja

A debreceni OB I-es pólócsapat kapitányát, Kállay Márkot kérdeztük, mit szól a fejleményekhez. – Úgy látom, mindenképp előremutatóak azok a változtatások, melyeket be akarnak vezetni, így mellette vagyok. A vízilabda a közönségről kell, hogy szóljon, és ha valóban úgymond megreformálják a pólót, abból a nézők profitálhatnak. A játék gyorsabb, akciódúsabb, élvezhetőbb lehet – vélekedett a rutinos szélső, aki annak kifejezetten örül, hogy 25 méterre csökkenhet a pálya hossza.

– A szurkolók és a játékosok szempontjából is sokat számíthat az a pár méter, amivel rövidül a pálya. Ha valaki úszóversenyt akar nézni, akkor nézze azt, de a vízilabda nem erről szól. A támadóidő is lerövidülhet, amitől szintén pörgősebb lehet a játék. A lényeg, hogy sok gól legyen, és nem pedig vízi-birkózás. Sokszor azt sem tudják a nézők, hogy mit miért fújnak be a játékvezetők, ezen az is segíthetne, ha lennének nagy kivetítők, melyeken a vitatott szituációkat is vissza lehetne játszani. Én annak is örülnék, ha nyáron rendeznék meg a bajnokságot, és a nagyobb világversenyek, persze az olimpia kivételével télen lennének. Egészen más melegben, nyitott medencében játszani, azt hiszem, így többen látogatnának ki a mérkőzésekre.

HBN


Az esetleges szabálymódosítások

  • 13 helyett 11 főből áll egy csapat (nem kötelező két kapus szerepeltetése). Ezzel a nőknél is 8 helyett 12 csapat szerepelhet az olimpián, hiszen az összlétszám fix, de a csapatonkénti létszám csökkentésével több válogatott juthat szereplési lehetőséghez
  • a férfi és a női pálya hossza egységesen 25 méter
  • 25 másodperc a támadóidő
  • 15 másodperc a kiállítási idő
  • szöglet után 25 helyett 15 másodperc a támadóidő
  • a félidőbeli szünet 5 helyett 3 perc
  • a szabaddobást onnan kell elvégezni, ahol a labda van
  • büntető ítélhető akkor is, ha a támadó kézben tartja a labdát, miközben szabálytalankodnak vele szemben
  • a jövőben nem negyedenként egy-egy, hanem mérkőzésenként két időkérése lesz egy-egy csapatnak
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!