Helyi közélet

2008.09.21. 18:42

„Nemszeretem” idő a kukoricára

<p>Jól indult az év, idejében tudtak elvetni a gazdák, és július végéig a kukorica fejlődése is töretlen volt. Csakhogy augusztus elejétől szeptember közepéig mintegy 50 napon át alig esett csapadék</p>

Hajdú-Bihar — Jól indult az év, idejében tudtak elvetni a gazdák, és július végéig a kukorica fejlődése is töretlen volt. Csakhogy augusztus elejétől szeptember közepéig mintegy 50 napon át alig esett csapadék (még a melegrekord is megdőlt), és a növény komoly kárt szenvedett - tudta meg a Haon Kiss Zoltántól, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal helyettes vezetőjétől. A szakember elmondta, hogy a korábbi (7 tonnát meghaladó) hektárankénti átlag helyett ma már csak 6 tonna alatti hozamra számítanak, ráadásul területenként óriási mértékű (kettő és 10 tonna közötti) lesz a szórás.

Szárítani kell

Ráadásul a nyár végi nagy meleget hűvös, esős idő váltotta fel, ami hátráltatja a betakarítást. Miután sok helyen leégett a kukorica levele, nehezebben tudja leadni a nedvességet a növény, ezért a szárításon aligha tudnak majd spórolni a gazdálkodók. A 120 ezer hektárnyi vetésterületből eddig alig háromezer hektáron járt a kombájn, a sertéstartók ugyanis a nedvesen betárolt kukoricát is hasznosítani tudják a takarmányozásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában