Nagyvilág

2008.10.17. 14:45

Világszerte hitelkártya-csalókat tartóztattak le

<p>Péntekre virradóra 56 embert tartóztattak le Nagy-Britanniában, Németországban, Törökországban és az Egyesült Államokban, miután a rendőrök felfedeztek egy weboldalt, ahol hitelkártyák és számlák adataival kereskedtek bűnözők, jelentette be egy rendőrségi szóvivő pénteken Londonban.<BR /></p>

A Darkmarket szigorúan meghívásos alapon működő weblap volt, világszerte csaknem 2500 taggal, akik átlagban 200 dollár (40 ezer forint) körüli áron jutottak egy-egy személy olyan adataihoz, mint pontos név és cím, hitelkártyaszám és pin kód. A 3 éve működő oldalon emellett tapasztaltabb bűnözők tippeket adtak, hogyan lehet készpénzre váltani az adathalmazt és melyek a legújabb adatmegszerzési trendek.

Az egyik brit letartóztatott 250 ezer fontot (85 millió forintot) költött személyi adatok megvásárlására, amellyel visszaélve csakneml 10 millió fonthoz juthatott volna.

A bűnözői csoport feltárása elsősorban a brit súlyos bűntényekben nyomozó ügynökség, a SOCA és az FBI érdeme. A nyomozók, akik között volt hackerek is akadnak, e-maileket követve jutottak a Darkworld nyomára.

A McAfee biztonsági szoftver-cég egyik szakértője szerint az online vásárlások számának növekedésével a személyi adatok lopásának veszélye is megnőtt. Greg Day úgy véli, a felhasználók egyszerűen nem értik, mennyire más a kockázat az interneten, mint egy utcai vásárlásnál.

A SOCA szóvivője hangsúlyozta, hogy a Darkworld bezárása komoly siker. Az ügy kapcsán további letartóztatásokat is terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!