Langerné Victor Katalin: erőforrásként kell tekinteni a romákra

Budapest, 2015. szeptember 29., kedd (MTI) – A magyar felzárkózáspolitika újszerűsége, hogy erőforrásként tekint a romákra, és azt üzeni nekik, hogy bíznak bennük – mondta Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára kedden az MTI-nek.

A helyettes államtitkár a Nagyváradon tartott Nemzetközi jó gyakorlatok – “Közös utakon” című konferencián beszélt a magyar felzárkózáspolitika eddigi eredményeiről és tapasztalatairól. Azt követően az MTI-nek nyilatkozva elmondta, 2010-ben szemléletváltás történt a magyar felzárkózáspolitikában, azóta ugyanis a szakpolitika partnerként kezeli a romákat, mivel úgy véli, “romák nélkül nincs romaügy”.

Hozzátette, a romákat aktivizálni kell, a “passzív segítségnyújtás” ugyanis nem megoldás, helyette biztosítani kell nekik a lehetőséget, hogy megmutathassák, ők is erőforrások.

Langerné Victor Katalin a felzárkózási projektek közül kiemelte a komplex telepprogramot, amely 2012-ben uniós forrásból indult 56 magyarországi településen. Ennek lényege, hogy komplexen kezeli a helyzetet a telepeken, tehát a szakemberek az élet minden területével foglalkoznak, az oktatástól kezdve az egészségügyön át a munkahelyteremtésig.

A program sikeres volt, több mint négyezren kaptak például képzést, amelynek segítségével sokan munkát tudtak találni, valamint tanodák és közösségi helyiségek is létrejöttek a gyerekek tanulásának elősegítésére – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, hozzátéve, a következő lépés a program tapasztalatainak értékelése, majd annak 2016-os újraindítása.

– MTI –