Lámpákat tesznek a villamosgyilkoló kereszteződésekbe

Lámpákat tesznek a villamosgyilkoló kereszteződésekbe
© Fotó: Matey István
Debrecen – A veszélyt jelző lámpáknak és a villogó tábláknak november 30-ra kell elkészülni.

Megvan a megoldás arra, miként lehet elejét venni az újabb villamosbaleseteknek a Thomas Mann utcán. Az ottani mélygarázs kijáratánál és a DAB székház mellett, a Károlyi Mihály utcánál egymást érték a balesetek, melyek során többnyire a villamos elé fordultak az autósok. Ezt követően több figyelmeztető táblát tettek ki, a villamos pedig lassabban közlekedett a veszélyes helyeken. Ennek ellenére kisebb koccanások továbbra is előfordultak.

Van már ilyen

Figyelemfelhívó villogó lámpákat, úgynevezett fedezőjel­zőt telepítenek a két kereszteződésben – tájékoztatott a polgármesteri hivatal. A kétlencsés jelzőlámpa a villamos érkezését megelőzően folyamatos sárga fényt ad, majd pirosra vált. A lámpák jelzéseit a villamos felsővezetékére szerelt érzékelő kapcsolók vezérlik és a villamos áramszedője működteti. Ilyen jelzőberendezés van a Nagyerdei körúton, a fürdő főbejárata melletti kanyarban, és évtizedek óta remekül működik.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A jelzőlámpákon kívül veszélyt jelző, világító táblákat is felszerelnek a csomópontokba. Ezek a táblák ledes belső megvilágítással rendelkeznek, és a jelzőlámpa kapcsolásához hasonlóan működtet a villamos. A beruházás költsége nettó 27,5 millió forint.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A kivitelezőnek be kell szereznie a szükséges eszközöket, el kell végeznie a szerelést, az elektronikai munkákat és fel kell festenie az új útburkolati jeleket. A költségeket a 2-es villamosvonal beruházásának tartalékkeretéből az önkormányzat fedezi. A szereléssel november 30-ra kell végeznie a kivitelezőnek és köteles öt év jótállást biztosítani a jelzőlámpákra – írta a polgármesteri hivatal.

HBN–OCs
hirdetés