Lámpaernyő házilag? Könnyebb, mint gondolnánk!

Lámpaernyő házilag? Könnyebb, mint gondolnánk!
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A legutóbb őszi dekorációkra mutattunk néhány könnyű, „csináld magad” tippet, most a lámpaernyőkre fogunk.

Bármely szoba meghatározó eleme otthonunkban a világítótest, főleg, ha az nem a mennyezetbe rejtett spotlámpa, hanem például csillár, vagy több kisebb asztali- esetleg állólámpa. Ez utóbbiakra szeretnénk néhány egyszerű dekorációs ötletet mutatni olvasóinknak, hogy kreativitásuk fényében tündökölhessen lakásuk.

Régi csipkék új élete

Talán nincs is olyan háztartás, ahol ne lennének a szekrények mélyén csodás csipkék, melyek nem igazán illenek a modern bútorokra. De miért ne kelhetnénk új életre azokat lámpaernyőként? Nem kell hozzá más, csak egy lufi, régi csipkék (amiket akár át is festhetünk a lakás színeihez illően), egy tál tapétaragasztós vagy liszttel elkevert (csirízes) víz, hogy az anyag száradás után megtartsa a formáját. A csipkéket szépen egyenként belemártjuk a csirízes vízbe, megvárjuk, amíg megszívja magát kicsit, de nem csavargtjuk, hogy ne gyűrődjön. Aztán nedvesen rásimítjuk a lufira.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Így egymás után jöhet mind, kicsit legyenek átfedésben, hogy „összeragadjanak”. Utána meg kell várni a száradást és kiszúrni a lufit. Máris kész a csodás új lámpaernyő. Ha csak egy terítőt használunk akkor szép mécsest állíthatunk bele (ami pohárban van!), s az is látványos dísze lehet a lakásunknak. Ennél is egyszerűbb, ha egy meglévő keretre (a kerülete lemérése után) megfelelő szélességben varrunk össze csipketerítőket és a végén rögzítjük a rámára.

Felhős az „ég” a szobában

Az egyik legegyszerűbb, mégis leglátványosabb lámpabura, akár a nappaliba, akár a gyerekszobába, az a „fényfelhő”.

11lampa5 Fotó: Magánarchívum ©

 

A „napsütéseshez” elég egy összecsukható papír lámpabura (lampion), ragasztópisztoly, vatta, damil, a „villámlóhoz” kell még fehér, vagy kékes led égősor, amit a vatta közé rejtünk, ahogyan folyamatosan ragasztjuk egymásra a pamacsokat. Nagyon látványos, de arra ügyeljünk, hogy az izzóhoz közel, sem a felső, sem az alsó lyuknál ne legyen vatta, mert tűzveszélyes lehet. A vattát lehet más hasonló anyaggal is helyettesíteni, a lényeg, hogy könnyed legyen, szellős, mert úgy mutat, úgy látszik át rajta a fény.

Természetesen sok mindent kipróbálhatunk, ami otthon van, s számunkra kedves, vagy ránk jellemző. Aki például a napszemüvegek szerelmese, de kedvencei már divatjamúltak, ők is hasznosíthatják azokat „buraként”.

A türelem lámpaernyőt terem

Az igazán kreatív és türelmes olvasóinknak ajánljuk a perforációs technikával készülő lámpaernyőket, melyhez a legjobb egy olyan anyagú ernyő választása, amit, ha vastagabb tűvel átszúrunk, akkor jól látszik a lyuk, de nem szakad az anyag. Utána már csak a türelmünk és fantáziánk szab határt annak, hogy mivé varázsoljuk különböző méretű tűk és előre megrajzolt sablonok segítségével. Nagyon látványos lehet például egy város sziluettje, felette a „csillagokkal”, de gyerekeknek akár mesefigurásat is csinálhatunk.

HBN-SZFÁ


Így őrizzük meg az ősz szépségeit
Debrecen – Ha a gyerekünk már úgyis minden színes falevelet, makkot és gesztenyét hazahord, dekoráljunk azokkal!


Címkék: ,