360 fokos videó: az elnéptelenedés szélén áll a hajdú-bihari törpefalu

Akt.:
360 fokos videó: az elnéptelenedés szélén áll a hajdú-bihari törpefalu
© Forrás: YouTube / Hírek360
Újszentmargita-Tuka – A Hírek360 stábja Debrecenből egy törpefaluba utazott, Tukára. A háromutcás tanyán 15 ember éli mindennapjait.


Újszentmargita-Tuka Hajdú-Bihar megye határában, Debrecentől 56 km-re helyezkedik el a Hortobágyi Nemzeti Park szélén, közel a Tiszához. Érezni lehet a nyugalmat és a csendet, látni a kéményekből felszálló füstöt, hallani a tyúkok kotkodálását az udvarokról. A törpefaluban jó néhány elhagyatott, lakatlan ház található, már amiket még nem bontották el, vagy nem hordtak el építőanyagként. A háromutcás településnek csak a főutcája kapott szilárd burkolatot, a másik kettőt gumicsizmában érdemes megközelíteni esős időben a “cuppogós” sár miatt. Tizenöt fő három utcában: ennyien élnek Újszentmargita-Tukán.

t1

Debrecenből elindultunk a hajdú-bihari világvégére – jelen esetben Tukára, hogy megnézzük, milyen az élet a törpetelepülésen. Látogatásunkat Újszentmargitán kezdtük, hiszen Tuka közigazgatásilag ehhez a községhez tartozik. Az 1500 főt számláló Újszentmargita békés hely, klasszikus kisközség, ahol mindenki biciklire pattanva közlekedik. A művelődési ház és az óvoda energiaellátását napelemek segítik, a városközpontban felújított parkkal és modern vásárcsarnokkal találkozunk. Emellett Császár Ildikó könyvtáros büszkén mesélte, hogy az óvodában sószobát alakítottak ki a kisebbeknek, hogy az immunrendszerük erősödjön, az iskolában pedig fedett műfüves pályán focizhatnak a sportolni vágyó gyerekek. Az újszentmargitai kitérő után a 6 kilométerre fekvő Tuka felé vettük az irányt.

Megismertük az eldugott törpefalut

A tukaiak nagy részét valaha a közeli kendergyár foglalkoztatta, de a gyárat bezárták, most pedig már csak a hatalmas bodzabokrok állnak a helyén. A munkalehetőségek hiánya miatt nem volt választása az egykor mezőgazdaságból élő embereknek, mint továbbállni a környező községekbe és nagyvárosokba. Császár Ildikó elmondása szerint 5-6 évvel ezelőtt még mintegy 20 család lakott itt, számuk azonban folyamatosan csökken, jelenleg 15-en élnek Tukán.

A természeti adottságai viszont nagyszerűek az eldugott törpefalunak. Körbeöleli a Szalag-erdő, aminek a mentén lejuthatunk a Tisza partjára. Elénk terül a végeláthatatlan puszta, amin még itt-ott gazdálkodnak, és meg is terem a termény. A faszerkezetes vadászlesekből nagyszerű a kilátás, a friss levegő pedig valóságos felüdülés a városi tüdőnek.

Bolt és orvos nincs, de még kocsma sem üzemel Tukán. Az itt élő nyugdíjasok közül aki még tud, bebiciklizik Újszentmargitára, és onnan szerzi be a mindennapi élethez szükséges dolgokat . Van viszont egy falugondnok, aki napi rendszerességgel kijár Tukára: idősgondozásban részesíti azokat, akiknek erre szüksége van, beszerzi a gyógyszereket, és segíti a tanyán élők mindennapjait.

t2

A helybéli Gyula bácsival beszélgettünk, aki elárulta, hogy több mint 20 éve él Tukán, de ő sem lesz már fiatalabb, így a nyáron beköltöznek a párjával Újszentmargitára.

– Régen nagyon szép hely volt a tanya, csupa élettel teli ember, akik földet műveltek és a jószágokkal foglalkoztak, de már sokan kihaltak – mondta az idős férfi, majd hozzátette:

Itt már nincs semmi. Tukának vége van.”

Nagy Dóra / Hírek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


Látogatás Virág Aladárék tanyáján
Balmazújváros - A Balmazújváros futballistája, Virág Aladár három éve remekül érzi magát a semmi közepén. Nemcsak a hideg miatt borzongató érzés, amikor a szikrázó januári fagyban megpillantjuk az alföldi kis tanyát a két esztendeje kiszáradt korábbi horgászparadicsom, a Mézeshegyi-tó szomszédság...

Mindig van ok egy könnyű étel elkészítésére
Nyíradony - Ne urizáljon, ne nyűglődjön, éljen szegényesen! Ez a hosszú élet titka. A humor, a jókedv, az őszinteség sugárzik a 93 éves Krómer Istvánné Bodnár Anna néni minden szavából. Még mindig ereje teljében van: felássa a szomszéd krumpliját, három disznót nevel, húsz tyúkot lát el, és egy...Lakóhelyem.
HAON.HU


hirdetés