Lakóházakat fosztogattak a kabai tolvajok

Akt.:
Lakóházakat fosztogattak a kabai tolvajok
© Illusztráció
Debrecen, Kaba – Egyikük a Bécsben prostituáltként „dolgozó” testvére pénzéből is élt.

Jogerősen is 2 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a kabai férfit, akinek elfogását követően nagy rendőri jelenlét mellett felvonulást is tartottak a településen, hogy felhívják a figyelmet a közbiztonság helyzetére. Az ügy másodrendű vádlottját, mint különös visszaesőt, kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal, nemesfémre elkövetett lopás, lopási kísérlet és kitartottság bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, akinek a 2 év 2 hónapon felül le kell töltenie még mintegy 12 hónapot is egy korábbi rablás miatt – tájékoztatott Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője.

Az elsőrendű vádlott, B. Tibor esetében már a Püspökladányi Járásbíróság 2013. október 20-án hozott ítélete emelkedett jogerőre, őt az elsőfokú bíróság lopás vétsége miatt 1 év 2 hónap fogházra ítélte, két és fél évre felfüggesztve. A vádlott mellé a bíróság pártfogó felügyeletet rendelt el, kéthetente pedig jelentkeznie kell a helyi rendőrségen is.

Ékszereket is vittek

A vádlottak 2013-ban több lakóházba törtek be Kabán. Az elsőrendű vádlott júliusban 50 ezer forintot, cigarettát és mobiltelefont vitt el. Szeptemberében a két vádlott egy lakóház melléképületét vette célba. Egy zsákba és egy szatyorba rakták össze a kiszemelt zsákmányt: motoros fűrészt, flexeket, akkumulátort. A tulajdonos azonban megzavarta őket, így a holmit hátrahagyva elmenekültek a helyszínről. A másodrendű vádlott októberben ismeretlen társával újra a kerítésen át jutott be egy kabai portára. Több ékszerrel sikerült távozniuk: elvittek női aranyfülbevalót, több női gyűrűt, nyakláncokat, medálokat és még egy gyermek arany fülbevalót is. Csaknem 100 ezer forint kárt okoztak a sértettnek.

Pénzt küldött

A lopásokon túl R. Józsefet kitartottság bűntettében is bűnösnek találta a bíróság. A férfi ugyanis munkahellyel nem rendelkezett, bevétele a lopásokon kívül húgától származott, aki Bécsben dolgozott prostituáltként. A nő rendszeresen küldött haza pénzt testvérének, aki így részben vele tartatta el magát. Ez a bűncselekmény egyébként a rendőrségi eljárás folyamán derült ki, R. József ugyanis azzal védekezett, hogy azért sem követhette el a vagyon elleni bűncselekményt, mert van jövedelemforrása.

Hutkai Marianna tanácselnök indoklásában kiemelte: érezhetően megszaporodtak a vagyon elleni bűncselekmények, tény, hogy abban az időszakban valóban sok lopás történt Kabán, de a két vádlottat összességében csak négy bűncselekménnyel vádolta meg az ügyészség.

HBN