Lakóházakat fenyeget egy beomló bányakráter Ukrajnában

Egy 16 hektárnyi alapterületű és száz méter mélységű kráter keletkezett vasárnap a kelet-ukrajnai Krivoj Rog határában, miután egy tervezett földalatti robbantás miatt beroskadt egy szénbánya felszínhez közeli tárnája.

Mivel a kráter széle több helyen méterekre van a közeli családi házaktól, sok lakó elhagyta a veszélyeztetett övezetet.

A Szevodnya című lap hétfői híradása szerint az Ordzsonikidze szénbányában vasárnap reggel, 450 méter mélységben, egy torlaszt akartak felrobbantani. A robbantás által keletkezett rezgésektől viszont beomlott egy felszínhez közeli, használaton kívüli tárna boltozata. A beomló talajréteg nyomán Krivoj Rog érintett kerületében 16 hektárnyi területen egy 80-100 méter mély kráter keletkezett.

A beszakadó föld gazdasági épületeket, parkoló járműveket nyelt el, 4 kilométernyi útszakaszt rongált meg, valamint villany-, földgáz- és vízvezetéket szaggatott el. Az egyik mélybe zuhant gépkocsi utasterében tartózkodott annak vezetője is, aki a helyszínen szörnyethalt. Ő egyébként a robbantást ellenőrző bányafelügyelet alkalmazásában állt.

A helyszíni beszámolók szerint a közelben lakók a robbantás zajára és az azt követő földomlás hangjaira rémülten rohantak ki házaikból, mivel azt hitték, hogy földrengés van. Az egyik szemtanú elmondta, hogy a szeme láttára tűnt el a föld alatt a házával szemközt, az utca túloldalán álló II. világháborús emlékoszlop, az alatta lévő tömegsírral együtt.

A katasztrófavédelem, a bányafelügyelet és az ágazati kutatóintézetek szakemberei jelenleg is vizsgálják az omlás okait és várható következményeit. A helyszínen felállított vizsgálóbizottság vezetője szerint most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák a további omlásokat, mielőbb gondoskodjanak az itt lakók biztonságáról, és a lehető leggyorsabban helyreállítsák az érintett városrész áram-, víz- és gázellátását.

– Független Hírügynökség –