Lakatot a hivatalra?

Lakatot a hivatalra?
© Illusztráció: Getty Images
Tudják, mit?! Bár láthatatlan kezek eljuttatták hozzám a „Hatékony helyi közigazgatás” címet viselő, állítólagos kormányzati háttértanulmányt arról, hogy a regnáló hatalom a kistelepülési polgármesteri hivatalok bezárását, mi több, a korrupcióra hajlamos polgármesterek és képviselő-testületek megfékezését tervezi, úgy döntöttem, hogy nem hiszek a szememnek. Petneházi Attila írása.

Vagy mondjuk úgy, megengedem magamnak azt a luxust, hogy a leírtakat kétkedve fogadjam. Bár némely polgármesterek szerint a közoktatásra egy Klik nevű működésképtelen valamit ráerőltető politikai akarat simán képes lehet arra, hogy a helyi közigazgatást is „megerőszakolja”, nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen lépéssorozat politikailag vállalható. Tegyük fel, hogy az állam az önkormányzatok szoros kontroll alatti működtetéséről határoz. Ezzel nekem nem az a fő bajom, hogy a szabványosítás felé mutat (hiszen az ügyintézés így akár még olcsóbb is lehet), hanem, hogy egy tollvonással attól a gazdasági önállóságtól fosztja meg a helyhatóságokat, ami az önkormányzatiság egyik alappillére. Ha jól emlékszem, éppen a Miniszterelnökséget vezető miniszter fogalmazott úgy az egyik kormányinfón, hogy a demokrácia néha bizony bonyolult, meg drága, de jobbat még nem találtak ki. Hát, aki ilyen okosakat tud mondani, arról miért is feltételeznénk, hogy vizet prédikál és bort iszik?!

– Petneházi Attila –


“Pont ők vádolnak minket korrupcióval?! Hát ez mókás!”
Nagy port kavart mostanában egy stratégiai elemzés, ami a Hatékony helyi közigazgatás címet viseli, és aminek a szerzője ismeretlen. A Naplónak nyilatkozó polgármesterek szerint akár az önkormányzatiság maradéka is veszélyben lehet.