Lakásvásárlási támogatások

Már használt lakásra is igényelhető lesz a vissza nem térítendő támogatás
Már használt lakásra is igényelhető lesz a vissza nem térítendő támogatás - © Fotó: Getty Images
Budapest – A hozzájárulás mértéke függ majd az ingatlan alapterületétől és a gyermekek számától.

Idén július 1-től elérhető lesz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), amely újra lehetővé teszi, hogy az ingatlanpiac legnagyobb részét kitevő használt lakás vásárlásra is igénybe lehessen venni vissza nem térítendő, állami támogatást. A hozzájárulás mértéke függ majd a megvásárolni kívánt ingatlan alapterületétől, a gyermekek (vagy vállalt gyermek) számától és az energetikai besorolás eredményétől. Bár a támogatás összege 500 ezer és 3,25 millió közé esik, a fenti paraméterek alapján, a magasabb összegek az „A” vagy annál jobb energetikai besorolású ingatlan esetében igényelhető majd. Ilyen minősítésű lakás az elmúlt fél évben a fővárosi forgalom 6 százalékát és vidéki 10 százalékát tette ki.

Az igénylők zöme így az „alapösszegre” lehet jogosult, amely a gyermekek számától függően 500 ezer és 2,5 millió forint közé esik majd. A legmagasabb összeget egyébként az úgynevezett „alacsony energiafogyasztású lakás” után lehet majd igényelni, ami a kormányrendelet értelmezése alapján „olyan lakás, melynek fajlagos primer energiafogyasztása fűtésre legfeljebb 25 kilowatt/négyzetméter év”. Ez a fűtési energiaszükséglet a „passzívház közeli épület” definíciójának felel meg, amelyből elvétve épül hazánkban. Az alapösszeg jelenti tehát a támogatások zömét.

Vidéken jobban járnak

Ha megnézzük a támogatandó kategóriákat a fővárosi és vidéki aktuális ingatlanárak vonatkozásában, kiderül, hogy mely vásárlói csoport jár majd a legjobban. A jogalkotó szociális alapon súlyozta a támogatási összegeket, így a 4 gyermekes családok járnak a legjobban, illetve ezen belül is a vidékiek, akik olcsóbban juthatnak a megfelelő méretű lakáshoz.

A főváros-vidék összehasonlításban a vidéki vásárlók a lakás árának szinte dupla akkora részét kaphatják támogatásként, mint a fővárosiak. Egy 4 gyermekes budapesti család, ha 100 négyzetméteres lakást vesz, az egy ingatlanközvetítő cég számításai alapján átlag 24,3 millió forint kiadást jelent. Számukra az alapösszeg 2,5 millió forint, ami kerekítve körülbelül 10 százalékos támogatást jelent. Vidéken egy ugyanekkora ingatlant átlagáron 13,2 millióért vehetnek meg, így a támogatás számukra 19 százalékos lesz. Ezek a legmagasabb arányok, a legalacsonyabbak az 1 gyermekesek esetén 55-160 négyzetméter között vásárlóknál jelentkezik, ahol a fővárosban 4 százalék, vidéken a duplája a támogatás aránya.

A CSOK egy másik korlátot is alkalmaz, mégpedig a maximális vételárét. Ez azonban nem fogja jelentősen korlátozni az igénylési lehetőségeket. A budapesti felső korlát például 35 millió forint, amely csak a presztízskerületekben (I., II., V., XII.) vásárolni szándékozókat érintheti, itt ugyanis olyan magasak a négyzetméterárak, hogy ebből az összegből 90 négyzetméter alapterület alatt tudnak vásárolni, amely néhány kategóriát kiejt a listából.

HBN