Lakáspiac: valami van…

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Debrecen – Az építőipari vállalkozó szerint mindennek az alfája és omegája a vételár.

Állítólag hónapról hónapra rövidül az az idő, amíg a lakáspiacon egy-egy ingatlan gazdára talál. A jelenséget már nem csak az ingatlanközvetítők, hanem az értékbecsléssel foglalkozó szakember is érzékeli, hiszen mind gyakrabban kérnek tőle olyan hitelkérelemhez értékbecslést, ami lakás adásvételéhez kapcsolódik.

A Napló által megkérdezett egyik építési vállalkozó szerint lehet olyanokat mondani, hogy egy családi ház a korábbi 261 nap helyett már „csak” 239 nap alatt kel el, ez azonban (mint fogalmazott) pusztán játék a szavakkal.

– Egy ingatlan értékesítésének alfája és omegája továbbra is az ára. Ha meghirdetjük az ingatlanunkat és három hónap elteltével sem akad rá kérő, akkor biztosak lehetünk benne, hogy rossz az ár – véli. Bárhogy legyen is, a statisztikai adatok arra utalnak, hogy vidéken és a fővárosban, a lakások és a családi házak értékesítési ideje is egyre rövidül. Ezt elemzők a kereslet élénkülésével, az alku mértékének a csökkenésével, valamint a növekvő hitelfelvételi kedvvel magyarázzák.

HBN-PA