Lakáspiac: növekedésre utaló adatok láthatók

A bankok is új termékekkel jelenhetnek meg
A bankok is új termékekkel jelenhetnek meg - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Még többen akarnak majd lakást vásárolni és hitelt felvenni a jövőben.

Az elmúlt időszakban végbement változások a lakástakarékoknál egyben a lakásfinanszírozási piac átalakulását is eredményezhetik, miközben a lakások és a lakáshitelek iránti kereslet továbbra is erős. A magánszemélyek eladó lakásai iránt idén szeptemberben 5 százalékkal többen érdeklődtek, mint egy évvel korábban – olvasható a portfolio.hu oldalon.

Új termékek megjelenése

Változások jöhetnek a lakásfinanszírozásban a következő időszakban. A lakástakarékok állami támogatásának megszűnése ugyanis a meglévő szerződések kifutásával fokozatosan csökkenti a lakáskasszák szerepét. A legfrissebb kormányzati utalások szerint az állami lakástámogatási rendszer egészülhet majd ki lakásfelújítási elemmel is. A bankok is új termékekkel jelenhetnek meg a jövőben, például előtakarékoskodás után kamatkedvezménnyel kínált felújítási célú személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitelekkel. A lakáspiac és a lakáshitelpiac ugyanis növekedésre utaló adatokat mutat, köszönhetően a továbbra is erős keresletnek.

Az ingatlanközvetítők kínálatában szereplő lakások iránt pedig az idei hónapokban 5-19 százalékkal volt nagyobb az érdeklődés. A lakások drágulása miatt a vevőknek egyre nagyobb szüksége van külső forrásra is az ingatlanvásárláshoz, ami miatt tovább nőhet a lakáshitelek szerepe az ingatlanpiacon.

HBN