Lakásotthonba költöznek a böszörményi gyerekek

Akt.:
Hajdúböszörmény, 2015. június 30. A fogyatékkal élõ gyermekek számára épített lakásotthonok egyik szobája Hajdúböszörményben az átadás napján, 2015. június 30-án. A városban két, egyenként nyolc férõhelyes lakásotthon készült el a Dr. Molnár István Óvoda, Általános és Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthonban elhelyezett, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, értelmileg akadályozott gyermekek részére. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében közel 125 millió forintból valósult meg.
Hajdúböszörmény, 2015. június 30. A fogyatékkal élõ gyermekek számára épített lakásotthonok egyik szobája Hajdúböszörményben az átadás napján, 2015. június 30-án. A városban két, egyenként nyolc férõhelyes lakásotthon készült el a Dr. Molnár István Óvoda, Általános és Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthonban elhelyezett, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, értelmileg akadályozott gyermekek részére. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében közel 125 millió forintból valósult meg. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Hajdúböszörmény – Két, egyenként nyolc férőhelyes lakásotthon építése fejeződik be a hajdúvárosban.

A Dr. Molnár István Óvoda, Általános és Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthonban elhelyezett, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, értelmileg akadályozott gyermekek élhetnek immár családias környezetben, azokban az új lakásotthonokban, amiket 124,8 millió forint uniós forrásból pályázott a fenntartó.

A fejlesztésre irányuló pályázatot az intézmény korábbi fenntartója, a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ nyújtotta be, a megvalósítást a szervezet jogutódja, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága indította 2013-ban. Majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Hajdúböszörményi Tankerülete vette át a pályázat további feladatait – tudtuk meg a keddi ünnepélyes átadón Riczu Juliánna tankerületi igazgatótól. A fejlesztés célja közérdek: a sérült fiatalok kerüljenek ki a gyermekotthonokból, hasonló módon folytassák az életüket, ahogyan ép társaik.

Sokat a levegőn

– Két, minden igényt kielégítő, teljes körűen akadálymentesített, tágas, otthonos lakókörnyezetet biztosító épületet adunk át az intézmény közvetlen közelében – fogalmazott Tóthné Csiszár Éva intézményvezető.


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt MTI Fotó: Czeglédi Zsolt ©

Az épületek berendezésére, a külső környezet rendezésére, kültéri játékok beszerzésére is lehetőség nyílt. Az egyenként 176 négyzetmétere lakásotthonok három hálószobával, közös nappalival, konyhával, étkezővel, nevelői szobával és a szükség szerinti szociális helyiségekkel szolgálják a gyerekek és a dolgozók (2 nevelő, 8 gyermekfelügyelő) kényelmét.

A biztonságos környezet mellett olyan feltételeket is biztosítanak az értelmi sérült gyerekek számára, melyben egyéni képességeik, önállóságuk a legoptimálisabban fejlődhet.

Életvitelszerűen gyakorolhatják a háztartási és ház körüli tevékenységeket (pl. főzés, takarítás, bográcsozás, kertrendezés, stb.). A nagy terület lehetőséget biztosít arra, hogy a gyerekek a lehető legtöbbet tartózkodhassanak a szabadban, ezt szolgálja a fedett terasz, a tágas udvar és a korszerű játszópark.

HBN​
hirdetés