Lakásokat venne a hajdúdorogi önkormányzat

Csige Tamás
Csige Tamás - © Fotó: Matey István
Hajdúdorog – Szociális alapú otthon­teremtési programot indítottak, várják az ajánlatokat.

Évente három-négy olyan családot juttatna lakáshoz a hajdúdorogi önkormányzat, amelyik egyébként valószínűleg nem volna képes egyedül saját otthont teremteni.

A kisváros képviselő-testülete a múlt héten fogadta el Pogácsás György (MSZP) alpolgármester azon előterjesztését, amely otthonteremtési programot indít nehéz sorsú, folyamatosan albérletben vagy szociális bérlakásban élő családok számára. E szerint az önkormányzat 3–4 lakást vásárolna a településen összesen 10 millió forintért, amihez a fedezetet az utóbbi hónapokban értékesített vállalkozás-fejlesztésű ingatlanokért befolyt összeg biztosítaná.

Havi húszból

Csige Tamás (MSZP) polgármester közlése szerint háromszáz egyszerű kertes ház áll üresen Hajdúdorogon. Egy-egy ilyen ingatlan megvásárlását követően ötéves partnerségi megállapodást kívánnak kötni a leendő lakókkal, bérleti díjként havi 10 ezer forintot kérve, illetve másik legalább havi 10 ezer forintos összegben a várossal szerződő fél lakástakarék-pénztári megtakarítást vállalna. – A lakhatás költsége így kijönne 20 ezer forint plusz rezsi összegből, miközben a piaci bérlemények jelenleg 25–35 ezer forintba kerülnek a településen – szögezte le a polgármester, aki rámutatott: az ötödik év elteltével a kiegyenlített bérleti díjat beszámítanák a vételárba a lakástakarékkal, a mellé járó állami támogatással és az ahhoz kapcsolható fix kamatozású támogatott lakáskölcsönnel együtt. Hangsúlyozta: a feltételek teljesítésével évente három-négy olyan család jutna saját lakáshoz, amelyik egyébként nem tudna.

A képviselő-testület a következő 3 hónapban várja a 2–3 millió forint közötti ingatlaneladási ajánlatokat a lakosságtól.

HBN