Lakáshitelt, de milyet?

Budapest – Tavaly huszonhat százalékkal, 456 milliárdra nőtt a folyósított lakáshitelek összege.

Egyre népszerűbbek a több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek, amelyek között azonban jelentős különbségek vannak – állítja a BankRáció.hu.

Kis magyar matek

A legolcsóbb 10 millió forintos 20 éves futamidejű hitelek havi törlesztője több mint 10 ezer forinttal alacsonyabb lehet az átlagosnál, összesen pedig akár 3 millió forinttal alacsonyabb kiadást jelenthetnek. A szakportál szerint lakáshitelezési trendek összhangban vannak az ingatlanpiac élénkülésével, az új lakások pedig egyre nagyobb szerepet kaphatnak a következő időszakban. A múlt évben megtörtént a hitelezési fordulat a lakossági piacon: több lakáshitelt nagyobb összegben vettek fel a magyarok. A hivatalos adatok szerint 2016-ban összesen több mint 85 ezer lakáshitelt folyósítottak a bankok 456 milliárd forint összegben, ami 13, illetve 26 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – derül ki az összeállításukból. A folyósított lakáshitelek többségét, 65 százalékát használt lakásra vették fel tavaly.

Fő a biztonság

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint a lakáshiteles adatok egybevágnak az ingatlanpiaci trendekkel. „Ugyanis a lakáspiacon egyelőre a használt lakások adásvételei adják a tranzakciók túlnyomó részét. Az új lakások piaca is élénkült, jelentősen nőtt például az új lakásokra kiadott engedélyek száma, és sok lakás meg is jelent a kínálatban, ám arra a legtöbb esetben várni kell még 9-18 hónapot, hogy a tervekből valódi lakások legyenek” – tette hozzá. A portál szerint a legalább 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek között jelentősek a különbségek, ezért érdemes a hitelajánlatokat például online hitelkalkulátorok segítségével összehasonlítani. A hivatalos adatok szerint februárban a legalább 5-10 évig, illetve 10 évnél hosszabb ideig fix törlesztést biztosító lakáshiteleket átlagosan 6-6,6 százalékon kínálták, ami egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelnél 70-74 ezer forintos havi törlesztést jelent, a teljes visszafizetendő összeg pedig 17-17,8 millió forintra rúg.

HBN