Lakásépítés: túl a mélyponton

A legtöbb lakás saját használatra épült
A legtöbb lakás saját használatra épült - © Illusztráció: Getty Images
Budapest, Debrecen – Debrecen 573 új lakással, a teljes régió lakásépítésének több mint felét tetette ki.

A múlt évben 8358 új lakás épült, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi gyorsjelentésben. A tájékoztatás szerint a kiadott lakásépítési engedélyek száma 9633 volt, 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A használatba vett lakások számának tavalyi, 15 százalékos emelkedése több éves, folyamatos visszaesésnek vetett véget – hangsúlyozza a KSH. Az év során felépített lakások száma azonban továbbra is alacsony maradt, a válságot megelőző 2008. évinek alig egyötöde.

A 2013. évi adatokkal összevetve tavaly a kisebb városokban 24, a községekben 21 százalékkal több lakás épült. A megyei jogú városokban mindössze 3 százalékos volt az emelkedés, és Budapesten is az átlagos alatt maradt, 13 százalék volt. A dunántúli régiók mindegyikében átlagot meghaladó, Közép-Magyarországon az átlagossal megegyező a növekedés üteme, a keleti régiókban pedig általában csökkent a lakásépítés. A kivételt jelentő Észak-Alföldön a fellendülés egyetlen településre korlátozódott: Debrecen 573 új lakással, a teljes régió lakásépítésének több mint felét tetette ki.

Átlag 101 négyzetméter

A múlt évben az építtetői kör összetétele megváltozott az egy évvel korábbihoz képest: a természetes személyek által épített lakások aránya 57-ről 59 százalékra nőtt, a vállalkozások által építetteké pedig 40-ről 39 százalékra csökkent.

Az új lakások építési célok szerinti megoszlását jellemzi, hogy a saját használatra épült lakások aránya nőtt (53-ról 56 százalékra), az értékesítésre épült lakásoké (43-ról 41 százalékra) csökkent, bérbeadásra 4 százalék épült. Tavaly a használatba vett lakások átlagos alapterülete 101 négyzetméter volt, gyakorlatilag ugyanannyi, mint egy évvel korábban. Az új lakások 40 százaléka 100 négyzetméteresnél nagyobb, 30 százaléka 60 négyzetméter alatti. A vizsgált időszakban 1724 lakás szűnt meg, ebből 315 önkormányzati tulajdonú volt.

MTI