Lakásbiztosítás: tízből hétnek van

Akt.:
Debrecen – A gyermekesek valamelyest nagyobb arányban gondoskodnak ingatlanjuk biztosításáról.

A GfK idei első féléves biztosításpiaci adatai szerint tízből heten rendelkeznek lakásbiztosítással. Az ingatlanjukat nem biztosítók jellemzően a fiatal, 20-29 éves korosztály tagjai, akik saját lakással még nem rendelkeznek, főleg albérletben élnek.

Potenciális ügyfelek

Ők az elkövetkező öt-tíz év potenciális új ügyfelei, akik az ajánlatokról és lehetőségekről tájékozódni várhatóan az interneten fognak. Az idei év első felében a magyar felnőttek 68 százalékának háztartása, azaz tízből mintegy heten rendelkeztek lakásbiztosítással. A fennmaradó több mint 30 százaléknak otthonát nem védi biztosítás, igaz csak közel hetven százalékuk rendelkezik saját lakással. A lakásbiztosítással rendelkezők nagyobb arányban a Nyugat-Dunántúlon és Pest megyében találhatók – e két régióban a lakásbiztosítással való ellátottság 81, illetve 70 százalékos, míg a fővárosban a legalacsonyabb, 60 százalék. Az ingatlanbiztosítás fontosságának felismerése az életkorral, illetve ezzel összefüggésben a saját lakásban élők arányával párhuzamosan nő: az otthonukat biztosítók hányada a 40 évnél idősebbek körében a legmagasabb, 70 százalékot is meghaladó. Az egyetemet, főiskolát végzettek körében tízből nyolcan, a gimnáziumi érettségivel rendelkezők körében pedig tízből heten biztosított ingatlanban laknak.

Fontos a motiváció

Az adatok arra is rámutatnak, hogy azok, akiknek gyerekük van (velük egy háztartásban), magasabb arányban rendelkeznek lakásbiztosítással, mint a nem gyermekkel együtt élők. A heves zivatarokban nem szűkölködő nyár után különösen érdekes lehet megvizsgálni, kik azok, akik otthonukat, ingatlanukat nem biztosítják különböző károk ellen. A lakásbiztosítással nem rendelkezők közül minden harmadik személy a 18-29 éves korosztályba tartozik, minden ötödik pedig 30-39 éves.

HBN