Lakásba juthatnak, mérgezést okozhatnak

Méhbefogás Szmutkó Attilával
Méhbefogás Szmutkó Attilával - © Fotó: archív
Debrecen – Méhek és madarak ellen fémhálóval védjük a kéményeket, szellőzőket.

Valós és komoly veszélyt jelentenek a méhek a kéményekre, szellőzőkre – derül ki Szmutkó Attila méhész elmondásából. Elég néhány hónap vagy akár néhány hét is ahhoz, hogy a használaton kívül lévő kéményekbe beköltözzenek az otthonukat kereső méhcsaládok. A szellőzőkben pedig – a hideg időszakot leszámítva – bármikor megtelepedhetnek a méhek.

4 milliméternél kisebb

– Az elmúlt években, köszönhetően a kedvező támogatási rendszernek, igencsak megugrott a méhcsaládok száma, így a kirajzó méhek is nagyobb gyakorisággal tűnhetnek fel – mondja Szmutkó Attila. – A méhek pedig előszeretettel telepszenek meg a füst miatt baktériumoktól mentes kéményekben, illetve a háborítatlanságuk miatt a szellőzők kivezetőiben. Egyik veszély abban rejlik, hogy ezekről a helyekről bejuthatnak a lakásokba, a másik veszélyt pedig a kémények és szellőzők eldugításával jelentik. A szellőző is és a kémény is használhatatlan lesz, ráadásul ha a kéményt ismét használni kezdik, a viasszal, mézzel átitatott méhtanya begyulladva komoly tűzveszélyt vált ki. Éppen ezért javasoljuk, hogy a kéményeket, szellőzőket legfeljebb 4 milliméter nagyságú lyukú fémhálóval fedjék be az épületek, lakások tulajdonosai.

Ezt javasolja Kelemen-Madai Petra, a megyei katasztrófavédelem szóvivője is. Mint mondja, több esetben is előfordult már, hogy madarak, méhek költöztek a kéményekbe, ezzel elzáródik a füst útja, ami szén-monoxid mérgezést okozhat a lakásban. A kémények, szellőzők átjárhatóságáról a tulajdonosnak kell gondoskodni.

HBN