Lajosék számoltak, és maradnak

Lajosék számoltak, és maradnak
Hajdú-Bihar – A családfőnek a győri Audinál ajánlottak munkát, de ő a lehetőséget több okból sem tudta elfogadni.

A kis bihari falu csendes utcájában, egy takaros sátortetős házban él a 38 éves Lajos a feleségével és két gyerekükkel. Az autószerelő végzettségű férfi évek óta napi száz kilométert ingázik lakóhelyéről Debrecenbe, ahol egy gépjármű márkakereskedés szervizében dolgozik.

Osztottak, szoroztak

Egykori kollégája (aki két éve elindult szerencsét próbálni, és hamarosan a győri Audi-gyárban kötött ki) az elmúlt év novemberében azzal állított be Lajosékhoz, hogy a német multi bővíti az üzemet, és olvasta a gyár honlapján, hogy az új részlegbe munkatapasztalattal rendelkező autószerelőket várnak. “Adjátok el a házat, és gyertek ti is; nem fogjátok megbánni! Ezek a nagyvállalatok hosszú távra terveznek, és a pénz is egészen tisztességes” – kapacitálta őket a barát, és Lajos úgy gondolta, hogy egy győri utat megér a felkínált lehetőség. Mielőtt azonban megvette volna a vonatjegyet, futott egy kört a faluban (meg egy nagyobbat a neten), hogy mégis mennyiért lehetne gyorsan kiszállni a családi fészekből. És mennyiért tudnának ott venni másikat? Kiderült, hogy a 80 négyzetméteres, már nem fiatal, de jó karban lévő bihari kertes hajlékért úgy nyolcmilliót kaphatnak; annyit, amennyi egy győri minigarzon ára. És akkor még csak neki van munkája; óvónőként dolgozó feleségével mi lesz? Akárhogy osztottak, szoroztak, a végén ugyanoda jutottak; már a Debrecen-Győr retúrjegy is kidobott pénz lenne az ablakon.

A többség maradt

Lajosék persze a gondjukkal nincsenek egyedül. A KSH legfrissebb tanulmánya szerint például 35 éve nem változtattak olyan kevesen lakóhelyet Magyarországon, mint az elmúlt négy évben. A rendszerváltástól tekintve a belső migráció (elvándorlás) folyamatát, az lászik, hogy ebben a tekintetben csupán Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl számított befogadó területnek, az összes többi országrész (így az Észak-Alföld is) úgynevezett vándorlási veszteséget szenvedett el. Lajosék röghöz kötöttségét a kutatók úgy fogalmazzák meg, hogy “a mobilitás egyéni kockázata aránytalanul nagy, ami még vonzóbb munkalehetőség esetén is bizony maradásra bíró tényező…”

HBN-PA

 

A maradás okai

  • A gazdasági recesszió
  • A lakáspiac pangása
  • Az eltérő ingatlanárak
  • Az emberi kapcsolatok
  • Az újtól való félelem
  • A bérlakások hiánya
  • A magas albérleti díjak