Laborokban hamisítják az életveszélyes tojásokat

Laborokban hamisítják az életveszélyes tojásokat
Budapest – Kína a világ legnagyobb tojástermelő országa, évi 24,8 milliárd kilogrammot állítanak elő.

A tojásokról eddig úgy tudtuk, hogy elég hozzájuk egy tyúk, némi takarmány és víz, de a világ másik felén újabb módszereket is találtak az előállításukra. Legutóbb Indiában tört ki hatalmas botrány, mivel arra gyanakodtak, hogy a kínaiak laborokban összekotyvasztott mesterséges élelmiszert akartak rájuk sózni.

Min mesterkednek?

Kína jelenleg a világ legnagyobb tojástermelő országa, ahol a FAO adatai szerint 24,8 milliárd kilogrammot állítanak elő évente, és ez a mennyiség 2020-ra a 34 milliárdot is meghaladhatja. Mivel ennyire jó üzletnek számít, sokan azon mesterkednek, hogyan lehet vegyészeti módszerekkel, a tyúkok kiiktatásával tojást előállítani. A tojások előállítása nem túl bonyolult, hiszen viszonylag könnyen hozzáférhető alapanyagokat igényelnek. A héj valamiféle kalciumkeverékből készül, bár ennek nincs különösebb jelentősége, hiszen azt úgysem fogyasztják el a vevők. A „beltartalom” keményítőből, gyantából, paraffinból, zselatinból, timsóból, benzoesavból, ételfestékből, kicsapódást segítő vegyszerekből tevődik össze, és olyan ördögi ügyességgel van összeállítva, hogy ránézésre (de még feltörés után sem) lepleződik le azonnal a csalás.

Vonzó az olcsósága

Mivel az ára akár harmada is lehet az igazi tojásokénak, sokan vonzónak tartják a megvásárlását. Az ilyen terméknek általában nincs szaga, a fehérje viszont villámgyorsan összekeveredik a sárgájával. Nehezen fő meg, de ezt a bosszantó tulajdonságát is alulmúlják a káros egészségügyi hatásai. Hosszú távú fogyasztása a szellemi teljesítőképesség hanyatlását idézheti elő.

HBN
hirdetés