ellenvetés

2020.04.12. 12:53

Kassai tiltakozó: nem volt más választásom (videó)

Más lehetséges útja nem volt, hogy felhívjam a közösség és elsősorban a katolikus világ figyelmét egy ilyen anomáliára – mondta a ma7.sk felvidéki lap kérdésére Fraenkel Emil, kassai magyar orvos, miért tiltakozott az ellen, hogy megszüntették a városban a magyar nyelvű misét.

A nagycsütörtöki szlovák nyelvű szertartás előtt a kassai Szentháromság-templomban egyéni tiltakozó akcióval a helybéli orvos felolvasott egy szöveget, amelyben rávilágított, mostantól csakis szlovák nyelvű misét tartanak a városban, pedig a templom hagyományosan a kassai magyarság központja volt – írja a Magyar Nemzet.

Fraenkel Emil szerint ez Trianon óta így van, bár az utóbb húsz évben már voltak szlovák misék is, ám szerinte a húsvéti három szent napon csakis magyarul miséztek, egyedüliként a kassai 22 templom közül.

Mint arról beszámolt, a premontrei rend tulajdonában levő templomban úgy változtatták meg a szabályokat, hogy a koronavírus-járvány idején nem lehet személyesen részt venni az istentiszteleten, így az eredetileg a rend központjában, Jászóban tartott miséket behozták a Szentháromság-templomba, s onnan közvetítik azokat online módon.

„Annak ellenére, hogy Kassán hat templomból közvetítenek párhuzamosan ilyen módon szlovákul misét, és a premontreiek rendi miséje lesz a hetedik„ – mondta a magyar orvos. Ezzel pedig ideiglenesen a magyar misézés megszűnt Kassán Fraenkel Emil szerint.

Emiatt döntött úgy, hogy tiltakozik a helyzet miatt, és bár beszámolója szerint igyekezett beszélni Martin Štrbák premontrei apáttal, ő erre nem volt hajlandó.

Ezt követően ment be a templomba nagycsütörtökön, s mondta el előre elkészített nyilatkozatát. Mint hozzátette Fraenkel, erre az apát azt mondta, hogy a nyakánál fogva fogja őt eltávolítani, s hívatta a rendőrséget.

Az aktivista jelezte, a kassai magyar közösség szenved, hogy a húsvéti misékbe bekapcsolódni csak a Duna Televízió hullámain keresztül lehetséges. Állítása szerint a templombeli szertartásokon 300-350 fő szokott részt venni, amire az idén nem kerülhet sor, mindazok ellenére, hogy hét helyről közvetítenek Kassán szlovák misét.

Jelezte, a kassai magyar katolikus közösség minden tagja támogatta, akivel beszélt, s biztos benne, hogy a csendes támogatást is bírja magánakciója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában