Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.29. 22:32

Vendégekből barátok Edelényben

<p>Edelény - „Vendégként érkeztünk, s barátokként térünk haza” – fogalmazott Rolf Kehr, Edelény németországi testvérvárosának polgármestere múlt heti látogatásuk végén.</p>

Szavainak azért van külön jelentősége, mert három év, az ottani önkormányzati választások óta most először érkezett Bad Sobernheim-i delegáció a Bódva-völgyi városba.

A németországi választások eredményeként hivatalba került új polgármester delegációja élén már tavaly tavasszal bemutatkozó látogatásra készült, ám akkor egy tartományi gyűlés miatt le kellett mondania azt. Az idei május közepére időzített találkozó azért volt jelentős, mert Rolf Kehrhez hasonlóan a nyolcfős küldöttség tagjainak a többsége még nem járt Magyarországon. A szervezők ennek megfelelően úgy állították össze a programot, hogy elsősorban Edelény, a környék és a megye nevezetességeivel ismerkedhessenek meg.

A polgármesteri hivatalban a képviselő-testület tagjaival találkozhattak, illetve tájékoztatást kaptak a magyar önkormányzati rendszer működéséről és a város fejlesztési elképzeléseiről, amelyek megvalósulása érdekében Edelény már pályázatokat nyújtott be, illetve készített elő. A Bad Sobernheim iskolájával hosszú évek óta diákcsere programot folytató Szabó Lőrinc Általános Iskolában gyermekek meséltek németországi élményeikről, kiemelve, milyen sokat jelentett számukra a tanult idegen nyelv gyakorlásának a lehetősége anyanyelvi környezetben.

Nem maradhatott el természetesen a L’Huillier-Coburg kastély, a borsodi földvár és tájház megtekintése sem. Egész napos kiránduláson vettek részt emellett a német vendégek Aggteleken és Jósvafőn, illetve egy másik napon Sárospatakon és Tokajban. Még megérkezésükkor parlamenti sétát tettek.

Rolf Kehr és Molnár Oszkár polgármester egyetértettek abban, hogy folytatni kell az eddigi együttműködést, mindenekelőtt a diákok és a polgárok találkozóira összpontosítva. Ezen túlmenően keresni kell a továbblépés lehetőségeit, az elképzelések egyeztetésére pedig egy edelényi delegáció jövőre tervezett látogatásakor kerítenek sort. Azon alkalommal készítik majd elő a kapcsolatok 2010-ben esedékes tizedik évfordulójának a megünneplését is.

- Kolodzey Tamás -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!