Helyi közélet

2016.02.03. 12:49

Az áfacsökkentésről, a csok-ról és a kormányablakokról is volt szó

Berettyóújfalu - A családok lehetőségeit jelentősen könnyítő kormányintézkedésekről tartott tájékoztatót Vitányi István.

Berettyóújfalu - A családok lehetőségeit jelentősen könnyítő kormányintézkedésekről tartott tájékoztatót Vitányi István.

– A személyi jövedelemadó 16-ról 15 százalékra csökkent; 2 gyerekeseknél a 10 ezer forint adókedvezmény havonta 12 ezer 500 forintra emelkedett gyerekenként; az új lakóingatlanok, valamint a házi sertéshús áfája 27-ről 5 százalékra esett – sorolt a berettyóújfalui választási körzet országgyűlési képviselője a szerdán délelőtt a bihari városban megtartott tájékoztatóján. – Jelentősen változott a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) a 3 gyerekesek esetében. Ahhoz, hogy a 10 millió forint kedvezményt megkaphassák a 3 gyerekesek, elég, ha csak az egyik szülő 40 év alatti. Ha pedig már megvannak a gyerekek, nincs korhatár. 300 négyzetméterig nem kell építési engedély.

Vitányi István a csok tekintetében hamarosan életbelépő újdonságról is tájékoztatott. Az 1–2 gyerekesekre is kiterjesztik, hogy a kedvezmény feltételei között nem szerepel a régi lakás eladása. Továbbá, eltörölték, hogy az eladott lakás árát be kell forgatni az új otthon árába. Enyhítettek az energetikai tanúsítvány vonatkozásában is, és ahol nem lesz szennyvízelvezetés, az építőt ott is megilletik az összkomfortos lakásokra vonatkozó kedvezmények.

– Négy kormányablak nyílt a körzetemben, ez a gyors és hatékony ügyintézést szolgálja. Ott 600 ügykört el lehet intézni – tette hozzá Vitányi István, országgyűlési képviselő.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában