fontos szempontok

2020.03.24. 15:58

A koronavírus-járvány a mezőgazdaságra is hatással van

A koronavírus-világjárvány idején az emberek védelme mellett a folyamatos termelés biztosítása, a tavaszi munkák időbeni elvégzése, az ahhoz szükséges anyagok, eszközök biztosítása, a feldolgozóipar számára az alapanyagok biztosítása, az ország élelmiszerellátásnak biztosítása a legfontosabb kérdés az agrárium szereplői számára – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának közleményében.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

A NAK 2020. március 16-án közzétette „A koronavírus várható hatása az agrárgazdaságra” című elemzését, majd folyamatosan frissíti, ugyanis számos észrevétel érkezik tagoktól az általuk tapasztalható hatásokról, illetve a kormányzat több pozitív, támogató intézkedést jelentett be, áll a híradásban.

Hajdú-Bihar megyében is folyamatosan gyűjtik, és rendszerezve a döntéshozók felé továbbítják a tagok, tisztségviselők javaslatait, hiszen a megye a legtöbb mezőgazdasági ágazatban és a feldolgozóiparban is kiemelt súlyt képvisel, így szinte minden ágazat problémája jelentkezik ezen a területen.

A NAK együttműködik az Agrárminisztériummal annak érdekében, hogy közösen juttassák el az agráriummal kapcsolatos beavatkozási javaslatokat az operatív törzshöz és a kormány által megalakított, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoporthoz, melynek a NAK elnöke, Győrffy Balázs is tagja.

A NAK és a kormány elsődleges feladatának tekinti, hogy folyamatos legyen az inputanyag-beszerzés és az áruellátás, illetve zavartalanul folytatódhassanak a tavaszi munkák. A gazdaság újraindítását célzó program kidolgozása folyamatban van, erről a következő hetekben, hónapokban születhet döntés.

A NAK a legfontosabb problémaként fogalmazta meg az áruszállítás folytonosságának biztosítását.

Az operatív törzs ezt követő döntése értelmében – bizonyos feltételek betartásával – lehetővé vált, hogy azok a fuvarozók is újra dolgozhassanak, akik korábban esetleg házi karanténban voltak a koronavírus-járvány miatt. Mindez egyebek közt az élőállatok, élelmiszerek és a tavaszi munkákhoz szükséges inputanyagok szállításának zavartalansága miatt is fontos lépés. A vállalkozásokra is vonatkozó hiteltörlesztésekkel kapcsolatos moratórium pedig az agráriumban is komoly jelentőségű.

Áruszállítás

A kormányzati intézkedések hatásai a juhágazatban – melyben Hajdú-Bihar első helyen van, és amelynek problémáit március 16-i elemzésükben is jelezte a megyei igazgatóság – már érezhetővé váltak, a gyors intézkedéseknek köszönhetően a bárányszállítás az EU-n belül, ha kisebb kezdeti nehézségekkel is, de elindult, illetve a kereskedők visszajelzései alapján elmondható, hogy egyre gördülékenyében tudják a szállításokat lebonyolítani.

Tavaszi munkák folyamatossága

A tavaszi munkák időszaka kulcsfontosságú az agráriumban. Azonban az inputanyag-kiszállításokban egyelőre fennakadás érzékelhető. Bár helyi/regionális ideiglenes zavarok előfordulhatnak, összességében elég műtrágya érhető el a piacon.

A megnövekedő kereslet miatt nemcsak szállítmányozási fennakadások lehetnek, hanem a vetőmag- és növényvédőszer-választék is kisebb lesz. Fontos azonban, hogy ne kezdjenek hatalmas mennyiségeket felhalmozni a termelők, az eddig jól bevált gyakorlat szerint kell ezentúl is eljárni – hívja fel a figyelmet közleményében a megyei igazgatóság.

A tavaszi munkák késedelem nélküli lebonyolítását továbbra is prioritásként kell kezelni. Ehhez pedig az áruszállítás és a munkák elvégzéséhez szükséges gépek mozgásának biztosítását a jövőben is fenn kell tartani.

A folyamatos termelés és áruellátás érdekében kiemelten fontos, hogy a napi munkavégzésüket az esetleges jövőbeni kijárási tilalmak se gátolhassák.

Gazdasági kérdések

Az ágazatot befolyásoló körülmények naponta változnak. Egyre fokozódó problémát jelent az értékesítés például a friss virágot és zöldséget (spárga és gomba) termesztőknél, valamint a szaporítóanyag-előállítóknál, az intenzív akvakultúrában, a kiskérődző ágazatban, a víziszárnyas-tenyésztőknél, a nyúltenyésztőknél és az erdőgazdálkodóknál, de további ágazatokat is jelentősen befolyásolhat a hazai- és exportpiacok egyidejű beszűkülése.

További probléma lehet a munkából kiesők pótlása a megbetegedések, illetve a fertőződéstől félelem miatti távolmaradás okán is. Problémát okoz továbbá az idénymunkások alkalmazása a szezon folyamán, akik közül sokan már évek óta a környező országokból érkeznek

- áll a kamarai híradásban.

Mint írják, az élelmiszerek folyamatos ellátása továbbra is biztosított, a kereskedelmi láncok pedig rendelkeznek megfelelő tartalékokkal. Emiatt a lakossági készletfelhalmozás nem indokolt. A pánikszerű vásárlás visszaszorítása érdekében a NAK kampányt indított „Ne spájzolj!” címmel.

Rendkívüli uniós támogatási keret

Az Európai Bizottság ideiglenes keretet fogadott el, amely lehetővé teszi a tagállamok számára az állami támogatási szabályok keretében előirányzott rugalmasság teljes mértékű kihasználását a gazdaságnak a járvánnyal összefüggésben való támogatása céljából. A hatályos állami támogatási szabályok keretében a tagállamok által használható számos egyéb támogatási intézkedéssel együtt az ideiglenes keret lehetővé teszi a tagállamok számára annak biztosítását, hogy továbbra is elegendő likviditás álljon bármely típusú vállalkozás rendelkezésére, a járvány alatt, és azt követően fennmaradjon a gazdasági tevékenység folytonossága.

A NAK etikus magatartásra szólítja fel tagjait

Különösen fontos a jelenlegi helyzetben a piaci szereplők közti etikus viselkedés a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek piacán. A NAK aktívan közreműködik a rendezett viszonyok fenntartásában, és fellép a tisztességtelen magatartású szereplőkkel szemben. Az általuk etikátlannak vélt magatartások illetve vitás kérdéseik rendezésében is kereshetik a tagok kamara etikai bizottságát ([email protected] e-mail-címen, vagy közvetlenül a NAK megyei szervezetét a [email protected] e-mail címen.)

A falugazdász-ügyfélszolgálat folyamatos, készülnek a támogatási kérelmek benyújtására

Járványvédelmi okokból átalakították a falugazdász-munkarendet, csökkentették a nyitva tartó irodák számát, jelenleg Hajdú-Bihar megyében 16 jelentősebb falugazdász-irodában tartanak a kamara falugazdászai ügyfélszolgálatot.

Kérik a tagokat, hogy elsősorban elektronikus úton, e-mailben lépjenek kapcsolatba a falugazdászokkal, illetve telefonon keresztül. Amennyiben elkerülhetetlen a személyes ügyintézés, arra kérnek, hogy csak telefon vagy e-mailben előre egyeztetett időpontban keressék fel a falugazdászt.

Ez azért is fontos, hogy az egységeskérelem-beadási időszak április 6-i kezdetekor a falugazdászok és az irodai munkatársak zökkenőmentesen és egészségesen tudják a támogatásigénylésben segíteni az érintett több mint 11 500 megyei kamarai tagot.

Nagy erőkkel dolgozik a NAK az EK-beadás rendkívüli körülmények között történő benyújtásának legideálisabb feltételeinek megteremtésén, a koronavírus okozta járványra, és a járvány miatt kihirdetett kormányzati intézkedésekre tekintettel azon dolgoznak, hogy az egységes kérelmek benyújtása a falugazdászokra és az ügyfelekre a lehető legkisebb járványügyi kockázattal járjon, és a lehető legjobb eredménnyel valósuljon meg – zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában