Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.17. 21:55

Repült a malomkő a Túr partján

<p>Túristvándi - A közönség lelkesen bíztatta a búzás zsákok mielőbbi megtöltésére, a malomkő minél messzebbre hajítására, s vízhordásra a csapatokat.</p>

A recept egyszerű: végy egy helyi nevezetességet – például egy öreg vízimalmot, amelyet csodálatos természeti környezet övez –, egy helyiekből álló lelkes csapatot, sok-sok ötletet, csipetnyi humort, nagy adag szakértelmet, s mindezt fűszerezd jócskán népi jelleggel. Ennyi a titok, a túristvándiak titka, amellyel évről évre sikert aratnak a vízimalmuk tövében.

A Nemzetközi Molnártalálkozót a szatmári térség egyik vezető turisztikai rendezvényeként tartották számon már elindításakor, s a hét végén rendezett, immár negyedik ilyen összejövetelen bebizonyosodott: országosan is kiemelt helyen szerepel. Az alapötlet: a molnárok életmódjának, tevékenységének, ételeinek bemutatása vonzó volt mind a mesterséget művelők, mind a turisták számára.

– Rendhagyónak tekinthető az idei találkozó, hiszen ezúttal szakmai előadásokkal kiegészített, két napos program várta a látogatókat – emelte ki Lakatosné Sira Magdolna polgármester, s elmondta: a nyitónapon a malmok múltját és jelenét bemutató előadássorozatra invitálták az érdeklődőket, majd a játéké és a népi hagyományoké volt a főszerep.

Forogtak a kerekek

A közönség örömmel fogadta a molnárok tevékenységéhez kapcsolódó ügyességi vetélkedőt, s lelkesen bíztatta a búzás zsákok mielőbbi megtöltésére, a malomkő minél messzebbre hajítására, s gyors vízhordásra a benevezett csapatokat. Érdekességként említhető, hogy a környékbeli települések mellett az ország távoli pontjairól is érkeztek versenyzők, s a már állandó vendégnek számító katalán molnárok, a helyi fiatalokkal közös csapatot alkotva ezúttal is versenybe szálltak.

A jó hangulathoz nagyban hozzájárult a népdalosok, mesemondók, néptáncosok színpadi műsora, illetve a szabad tűzön készülő szatmári- és halételek.

– Nagyon ízletes a kukoricakásás töltöttkáposzta, amelyről eddig csak a megrendelőktől hallottam – említette a Tiszafüredről érkezett főmolnár, Svec József, s magyarázatként hozzátette: több esetben rendeltek már munkahelyétől kukoricakását, és –darát, de eddig el sem tudta képzelni, milyen lehet az így elkészített étel.

Molnárként is elégedett vagyok a rendezvénnyel, a népi ételek és a színpadi műsor mellett különleges élményt jelentett, hogy megtekinthettem a vízimalmot – folytatta újabb elismeréssel, s elmondta, most járt először Túristvándiban, amelynek híres nevezetességéről még az iskolapadban hallott.
A település jelképévé vált öreg szerkezet aktív részes volt a rendezvénynek: a közel egy évtizede pihenő malom a fővárosi és a helyi szakembereknek köszönhetően újra búzát őrölt.

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!