Helyi közélet

2013.12.12. 20:10

A legnagyobbak eredményesek is

Debrecen - Igen nagy arányban járul hozzá a TOP 100 a megye adóbevételeihez.

Debrecen - Igen nagy arányban járul hozzá a TOP 100 a megye adóbevételeihez.

Kimagasló eredmény, de nem lehetetlen elérni – mondta a 100 legnagyobb megyénkbeli cég 2012. évi teljesítményéről Czinege Attila, a NAV regionális főigazgatója a Napló ünnepi kiadványát bemutató rendezvényen. Az abban szereplő legfontosabb adatokat imertetve megjegyezte: látszik, hogy a megye gazdasága fejlődik.

Emlékeztetett rá, hogy 2013-tól a kiemelt adózók ellenőrzése a központi igazgatóságtól visszakerült a regionális NAV-igazgatóságokhoz, ez Hajdú-Bihar vonatkozásában 12 céget érint, amelyek mind a top 100-ban vannak.

A számok nyelvén

Az összes foglalkoztatotti létszám egynegyede a TOP 100-nál dolgozik, s az alkalmazottak száma a legnagyobb mértékben a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és a kereskedelemben növekedett 2011-hez képest. Az első száz cég 2012-ben 1008 milliárd forint nettó árbevételre tett szert, ez a megyei adat 40 százaléka. Az elit értékesítési árbevétele 4-5 százalékkal nőtt, a legnagyobb mértékben, 15 százalékban a mezőgazdaságon belül – sorolta az adatokat Czinege Attila.

A TOP 100 a kiemelt adónemek körébe (áfa, társasági adó, szja és tbj+eho) tartozóan 63,2 milliárd forintot fizetett be tavaly, ami a hajdú-bihari cégek által adózott összeg 31 százaléka. Ez különösen kiemelkedő annak fényében, hogy a megyében több ezer vállalkozás van – mutatott rá. A TOP 100 éves bérköltsége átlagosan 10 százalékkal több a megyeinél, egy főre pedig a szolgáltatási szektorban jut a legmagasabb összeg. A legnagyobbak 59 százalékának székhelye a debreceni kistérségben található. Míg a megyei vállalkozások 55 százaléka, addig a top-ok 83 százaléka zárta nyereséggel 2012-t – hívta fel a figyelmet a NAV regionális igazgatója az egyik legfontosabb adatra.

HBN


Debrecen – Még nem igazán érzékelhető a változás. Talán egy területen lesz élénkülés, az inftrastrukturális feljelsztéseknél növekszik majd a cső-igény – mondta Orosz János.


Igen nagy arányban járul hozzá a TOP 100 a megye adóbevételeihez. Debrecen. Kimagasló eredmény, de nem lehetetlen elérni – mondta a 100 legnagyobb megyénkbeli cég 2012.


Debrecen, 2013. december 12., csütörtök (MTI) - Hajdú-Bihar megye 100 legjelentősebb gazdasági vállalkozása foglalkoztatja a megye dolgozónak negyedét, több mint 23 ezer embert - mondta Czinege Attila, a NAV észak-alföldi regionális adó főigazgatója csütörtökön, a TOP 100 vállalkozást bemutató kiadvány megjelenése alkalmából rendezett gazdasági fórumon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában