Helyi közélet

2014.01.15. 17:52

Háztartási gépekkel segítik a nevelőszülőket

Debrecen - Az árva gyerekek 59 százaléka él ma nevelőszülőknél.

Debrecen - Az árva gyerekek 59 százaléka él ma nevelőszülőknél.

Zsúfolásig megtelt a Megyeháza Bocskai-terme szerdán, ahol jelképesen adtak át háztartási gépeket nevelőszülőknek. A megyében összesen 86 nevelőszülő gazdagodott háztartási géppel. 57 mosógépet, 16 hűtőgépet, öt mosogatógépet és nyolc mikrohullámú sütőt vettek át jelképesen, amelyeket az év első felében szállítanak ki a családokhoz.

Dr. Verdó György, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltségének igazgatója azt mondta, méltatlanul kevés figyelmet és elismerést kaptak a nevelőszülők az elmúlt évtizedben. Ezért komoly eredménynek tartja, hogy a nevelőszülői munkát szolgálati időnek ismerték el január elsejétől. Ezt egyébként a résztvevők nagy örömmel fogadták.

Erdei Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója emlékeztetett: idén lesz 110 éves a megyei gyermekvédelem. Felidézte, hogy a II. világháború idején még 4 ezer gyermek élt nevelőszülőknél, a gyermekotthonok csak később épültek fel. Hangsúlyozta: míg a 90-es években az árva gyerekek kevesebb mint 10 százaléka élt családoknál, addig ma a számarányuk eléri az 59 százalékot.

Az átadóünnepségen részt vett Pósán László is, aki megköszönte a nevelőszülők áldozatos munkáját. A program az SZGYF és az az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös akciója volt, amelyet a tárca 89 millió forinttal támogatott. Országosan összesen 1200 nevelőszülő jutott új háztartási készülékhez.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában