Hangverseny

2020.01.16. 09:11

Haydn, Prokofjev, Weber és Hindemith műveit adja elő az Operaház Zenekara

A koncerten Stefan Soltész vezényel.

Medveczky Ádám, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas karmestere, érdemes művész vezényel a zenekari árokban a Karamazov testvérek című balett előadásán, 2011. március 17-én este az Operaházban. MTI Fotó: Kollányi Péter

Forrás: MTI

Fotó: Kollányi Péter

A Haydn és Prokofjev, valamint a Weber és Hindemith művészete közti kapcsolatokat vizsgálja a Magyar Állami Operaház Zenekarának 2020. január 20-i hangversenye az Erkel Színházban.

A fanyar eredeti és a groteszk másolat elnevezésű est szólistáiként az együttes vezető művészei működnek közre Stefan Soltész vezényletével közölte a dalszínház.

A koncertet Szergej Prokofjev egyik népszerű műve, az 1917-ben írt I. D-dúr szimfónia nyitja.

Ezt követően Joseph Haydn 1792-ben született B-dúr sinfonia concertante című műve hangzik el, a darab szólistái az Opera Zenekar többszörösen díjazott művészei, Soltész Ágnes (koncertmester), Pólus László (szólócsellista), Rácz Ottó (I. oboa) és a zeneszerzőként is ismert Kovács Zoltán (I. fagott).

A koncert második felében Carl Maria von Weber 1811-ben komponált f-moll klarinétversenye a kor új zenei instrumentumát állítja a középpontba.

Klarinéton Kiss Sándor (I. klarinét), az évad kamaraművésze működik közre.

A hangverseny programja Paul Hindemith Szimfonikus metamorfózis Carl Maria von Weber témáira című alkotásával zárul. Az 1943-ben, a német szerző amerikai emigrációja idején született zenekari darab egy meg nem valósult balettzenéből keletkezett, aminek befejezéséhez Hindemith Weber Turandot című színpadi kísérőzenéjét is felhasználta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában