Helyi közélet

2015.01.03. 09:58

Tavasztól lesz lámpa a Wesselényin

Debrecen - Egy nem jó helyen lévő elektromos vezeték is akadályozza a beruházást.

Debrecen - Egy nem jó helyen lévő elektromos vezeték is akadályozza a beruházást.

Az elmúlt években több alkalommal történt súlyos, sőt halálos kimenetelű közlekedési baleset a Wesselényi utcai gyalogátkelőnél, ahol sok autós nem tartja be a szabályokat. Gyakran ott közlekedő gyalogosok és biciklisek arra panaszkodnak, hogy miután elindulnak a zebrán és a külső sávban érkező autók, kamionok elengedik őket, addig a belsőben érkezők vagy nem vesznek róluk tudomást és a sebesség csökkentése nélkül száguldanak el előttük, vagy a takarás miatt nem látják az oldalról érkezőt.

A város készíti

A 4-es számú főút részét képező Wesselényi utca kezelője a Magyar Közút Zrt. Ők jól ismerik a problémát, ezért tervbe vették a kereszteződés átépítését, jelzőlámpák felszerelését a Keletterv elé. Egy 11 és fél milliárd forintos uniós fejlesztési keretből országszerte harminc helyen alakítanak át veszélyes csomópontokat, de Debrecen csak jóval később kerülhetett volna sorra.

A debreceni önkormányzat viszont kerékpárutat építtet most a környéken, melyet át kell vezetni ott. Ezért úgy döntöttek, hogy magukra vállalják a beruházást. A munka augusztusban elkezdődött, majd nemrég leállt. A polgármesteri hivatal illetékesétől megtudtuk, hogy a kivitelező eddig egyebek mellett kiszélesítette az utat, az út közepén a járdaszigetet is megnagyobbították, valamint befejezte az új jelzőlámpák ki-, illetve a kapcsolódók átépítését, majd egy nem várt akadályba ütköztek. (Az új jelzőlámpák most sárgán villogva figyelmeztetnek a veszélyre.)

Nem úgy van

A közműtérképen a jelzettnél jóval kevésbé mélyen fut a földben egy elektromos vezeték, ezért a munkákat le kellett állítani. Az érintett felek ezután megegyeztek az áthelyezésről, 25-30 méterre onnan az út alatt négy védőcsövet helyeznek el, mely négy millió forintba kerül. Amint ezek elkészülnek, az E-On Zrt. az akadályozó kábel levágását elvégzi, majd a kivitelező elvileg folytatni tudja a beruházást.

Ugyanakkor mivel országos közúton aszfaltozási munkálatokat március 15-ig nem lehet végezni, a befejezés 2015. március 30-ra tolódik – tudtuk meg. Az addig arra közlekedőktől fokozott figyelmet kérnek az illetékesek.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában